Kako da ti ispitni rok bude što manje stresan

Ispitni rok često je najveća noćna mora studenata, pogotovo onih koji pored studija imaju posao. Sav taj pritisak može dovesti do poremećaja spavanja, glavobolje koji mogu  uzrokovati umor, zaboravnost, nervozu i nemogućnost upravljanja sopstvenim vremenom.

Stres je zapravo skup reakcija i bilo da su one emocionalne ili fizičke odaju utisak preopterećenosti i tako predstavljaju naše odgovore na spoljašnje pojave koje direktno ili indirektno utiču na nas.

Međutim, činjenica je da je stres pred ispit prirodan odgovor na strah od onoga što nam predstoji. Osećaj stresa i strepnje sasvim normalni i zajednički za sve studente u celom svetu. Ono što je značajno jeste da sam odgovor našeg organizma moramo da držimo pod kontrolom da se ne bi negativno odrazio na naše znanje i značajno umanjio naše  trud koji smo uložili da bismo uspešno završili ispit.

Postavi realne ciljeve za ispite

Svakako bi bilo savršeno kada bi sve ispite koje imamo u toku semestra završili u jednom ispitnom roku i tako mogli da se u potpunosti skoncentrišemo na nove predmete drugog semestra. Međutim jako je teško uklopiti učenje pogotovo ako je u pitanju pet ili više predmeta. Zbog toga kada izađe raspored polaganja ispita treba se voditi datumima kada su ispiti zakazani ali i obuhvatnosti samih predmeta.

Ponekad je bolje završiti sa najobimnijim ispitima a ostale rasporediti u sledećim rokovima, ali moguće je prvo položiti predmete koji su nam zanimljiviji pa tako i lakši za pripremu. Svakako treba istog trenutka postaviti realne ciljeve jer svaki neuspeh koji se tiče nerealne podele vremena i preopterećenosti može uzrokovati jako negativne posledice.

Napravi plan za učenje

Nakon što odlučimo koje predmete možemo spremiti u jednom ispitnom roku trebalo bi da napravimo plan učenja. Raspodela vremena je ključna zato što jednostavno nije izvodljivo spremanje jednog ispita za svega četiri ili pet dana. Iako ste u ispitnom roku treba imati vremena i za druženje i za slobodne aktivnost. Zato odredite u koje vreme dana imate  najbolju koncentraciju i u to vreme planirajte svoje učenje.

Oflajn vreme

Drštvene mreže mogu da nas ometaju za vreme učenja. Zato je najbolje da kada nam je vreme za učenje ostavimo telefon sa strane i pregledamo svoje profile na mrežama za vreme pauze. Misli mogu lako da odlutaju od knjige i tada imamo osećaj da nam ništa nije jasno i da je sve previše teško. Sve informacija će nas čekati i nema potrebe da vreme koje smo planirali za učenje provodimo uz telefon.

Treba da se naspavaš

Nije retko da studenti u toku roka u potpunosti zamene noć za dan. Kada kasno idemo na spavanje i rano ustajemo naš mozak praktično da i nema vremena za odmor, to je veliki problem zbog toga što je odmor ključan u ovom procesu. Kada smo odmorni informacije lakše memorišemo i treba nam dosta manje vremena da se izborimo sa jednom lekcijom. Dok sa druge stanje umor može da izazove suprotan efekat i često postajemo nervozni zbog toga što ne možemo da stignemo ni da se naspavamo ni da učimo.

Nagradi se za trud

Baš je dobar osećaj kada sprovedeš uspešno svoje učenje zato trebaš sebe i nagraditi nečim i opustiti se. Nakon uspešnog dana nagradi sebe omiljenom čokoladicom ili odgledaj film/ epizodu serije koja ti se jako dopada. U trenucima odmora svakako se trudi da maksimalno iskoristiš slobodno vreme i nemoj negativno razmišljati o ispitu i da se opterećuješ.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.