Imaš problem sa učenjem? Ovih 8 saveta će ti pomoći da se koncentrišeš

Ovih 8 stvari pomažu u koncentraciji

Treba da učiš i znaš da moraš krenuti jer ćeš inače biti u problemu, ali bez obzira na to, nikako se ne možeš koncentrisati. Poznato? Ako se ponekad nađeš u ovoj situaciji, evo nekoliko ideja kako ipak da se koncentrišeš i završiš učenje što pre.

Ako nisi fokusirana na učenje i dok sediš za knjigom zapravo veći deo vremena gledaš u telefon, dremkaš ili samo buljiš u zid, učenje će ti trajati mnogo duže nego što je stvarno potrebno. Kada si fokusirana, ići će lakše i brže ćeš završiti.

Dakle, nije loše pokušati se koncentrisati da bi završila s tim i prešla na nešto zanimljivije. Ako koncentracija nikako ne dolazi i samo tamo sediš već pola sata, onda pokušaj nešto od ovoga. Ovih 8 stvari pomažu u koncentraciji.

Otvori prozor

Dobro je otvoriti malo prozor i pustiti kiseonik i svež vazduh u prostoriju. Teško ćeš se koncentrisati u pretoploj sobi jer ćeš stalno biti pospana. Bolje funkcionišemo kada pustimo vazduh. Takođe, nikada ne uči u mraku već koristi što više prirodnog svetla – ili upali veštačko ako je napolju oblačno ili pada mrak.

Popij vodu

Kada si dehidrirana, tvoje telo ne može normalno funkcionisati. Koncentracija je jedna od stvari koja tada pati. Popij čašu hladne vode.

Uzmi žvaku

Jedno istraživanje je pokazalo da žvakanje žvake poboljšava koncentraciju. Ne može biti jednostavnije!

Podeli učenje na manje delove

Kada vidiš gomilu stranica, materijala i posla, naravno da ti se neće dati. Da bi ti bilo lakše i da bi se lakše koncentrisala, podeli gradivo i sve što trebaš uraditi na manje delove i manje zadatke. Tako će ti se činiti da brzo završavaš zadatke i dodatno ćeš se motivisati.

Promeni lokaciju

Bitno je GDE učiš. Možda si trenutno na mestu gde si okružena stvarima koje ti privlače pažnju ili si na mestu gde svi pričaju – svakome odgovara druga lokacija. Ako se ne možeš fokusirati na učenje na mestu gde si sada, otiđi u drugu prostoriju, izađi napolje, idi u biblioteku ako ti je blizu, samo promeni lokaciju.

Ne uči na krevetu

Ako učiš na krevetu, a boriš se s koncentracijom, biće najbolje da se preseliš negde gde ti neće biti tako udobno.

Kreni s najlakšim ili najzanimljivijim delom Najteže je uvek početi, a da bi ti bilo lakše, kreni s onim što je najjednostavnije, najkraće ili tebi najzanimljivije. To će ti pomoći da se uključiš kada vidiš kako lako si to završila.

Isprobaj tehniku pomodoro

Kada ti je teško fokusirati se na učenje, pomodoro tehnika učenja je nešto što može pomoći. Ova tehnika ima nekoliko koraka i trebala bi pomoći.

1. Uči 25 minuta – u tih se 25 minuta fokusiraj na samo jednu stvar
2. Uzmi 5 minuta pauze
3. Ako ti prvih 25 minuta nije bilo dosta, uzmi još 25 minuta i fokusiraj se ponovo na tu istu stvar – ako si već rešila tu stvar, sada se prebaci na neku drugu u ovom setu učenja
4. Uzmi 5 minuta pauze
5. Ponovi ovo još 2 puta, tako da dobiješ 4 seta učenja od 25 minuta, a nakon 4. seta uzmi pauzu od 30 minuta

Bitno je da u setu od 25 minuta ne radiš više stvari nego se fokusiraš na samo jednu.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.