8 razloga zbog kojih je dobro što ćeš studirati u drugom gradu

Leto se bliži kraju, još malo pa će proći i septembar, a to znači samo jedno: počinje nova akademska godina, a za neke od nas to je trenutak kada krećemo na novi fakultet.

Situacija je sledeća: fakultet ti nije u rodnom gradu, ideš daleko od kuće i plašiš se. To je normalno. Ali, nema razloga za paniku. Uprkos tome što ćeš biti u domu i oko tebe će biti gomila mladih ljudi, čini ti se strašnim odlazak: nema više mame da pravi ručak i podseća te da skupiš čarape sa poda.

Odlazak od roditelja je težak i možda se ovih dana preispituješ da li je to prava stvar za tebe, ali veruj da to nije tako strašno i da je to najbolja stvar koja će ti se dogoditi. Evo i zbog čega.

1. Naučićeš šta je samostalnost

Prvih meseci faliće ti dom, roditelji, malo mesto u kome poznaješ svakoga, ali kako vreme prolazi, biće ti sve lakše. Naučićeš više o sebi i stvorićeš neke nove navike. Postaješ odrasla osoba, shvatićeš šta se desi ako ne počistiš sobu na vreme ili potrošiš više džeparca nego što planiraš. I to je odlična stvar.

2. Imaćeš nova iskustva…

… koja ti se sigurno ne bi dogodila ako nastaviš da živiš sa roditeljima. Možda ti neće svako iskustvo biti prijatno, ali je i to u redu jer ćeš naučiti mnogo toga.

3. U većim gradovima imaš više opcija da pronađeš studentski posao

Popularne studentske zadruge nalaze se u gotovo svim većim gradovima i odlične su ako želiš da zaradiš džeparac radeći part time poslove, a da ti to ne utiče na fakultet. Puno je većih ponuda u velikim gradovima, a iskustvo će ti dobro doći, ne samo zbog novca, već i zbog toga što ćeš shvatiti kako poslovni svet funkcioniše.

4. Brdo novih prijatelja

Upoznaćeš brdo novih ljudi, jer nećeš imati baš celu staru ekipu od kuće. Da stvar bude još bolja, upoznaćeš brdo novih različitih ljudi i proširićeš svoje vidike.

5. Možeš da radiš šta god hoćeš, kad god hoćeš

Ovo je stvar koja raduje sve oni koji se sele od kuće: konačno te niko neće nadgledati i meriti svaki minut dana. Sladoled za ručak? Može! Bindžovanje serije po celu noć? Može! Dan proveden u pidžami? Zašto da ne! Pizza za doručak? Naravno. Niko ti neće prigovarati, ali – pazi da ne preteraš. Neka pravila ipak moraju da postoje.

6. Manje ćeš se svađati sa roditeljima

Složićemo se – roditelje volimo, ali često sa njima ne možemo da pronađemo zajednički jezik. Zbog toga što ćeš ih manje viđati, manje ćete imati prilike da uđete u konflikte, a vreme koje budete provodili zajedno biće vam sada dragoceno.

7. Iskusićeš „odrasli“ život

Nema boljeg načina da saznaš kako žive odrasle osobe od toga da i ti postaneš jedna od njih. Često ti se čini da si odrasla i zrela osoba, ali tek kad počneš da živiš tako, shvatićeš da ništa nije crno – belo i da su ti roditelji pomagali mnogo.

8. Novi grad – nove aktivnosti koje treba isprobati

Najbolja stvar kod preseljenja u novi grad je ta da ćeš imati milion novih stvari za videti i isprobati. Od istraživanja ulica, do traženja savršenog kafića i isprobavanja svih onih aktivnosti kojih u tvom mestu nema. Spremi se na avanturu!

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.