Crveni alarm za čovečanstvo: Zašto je sada poslednji trenutak da počnemo da brinemo o planeti

Požari i poplave poslednjih godina postale su naša realnost, a krivac je samo jedan – čovek.  Čovečanstvo ima poguban uticaj na klimu i to je činjenica, zaključili su naučnici UN u najopširnijoj studiji do sada. Na klimatskom izveštaju su radila 234 autora, naučnici iz 66 zemalja, a naziv je više nego uznemirujuć: crveni alarm za čovečanstvo.

„Ako sada udružimo snage, možemo da sprečimo klimatsku katastrofu. Ali, kako izveštaj jasno pokazuje, nema vremena za odlaganje ni mesta za izgovore”, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš, prenosi BBC.

Šta čeka planetu narednih godina?

– Temperature će do 2040. godine prema svim scenarijima emisija dostići 1,5 stepen iznad nivoa koji je zabeležen u razdoblju od 1850. do 1900. godine.

– Arktik će verovatno biti praktično bez leda u septembru barem jednom pre 2050. u svim procenjenim scenarijima.

– Sve češće će se pojavljivati neki ekstremni događaji „bez presedana u istorijskim zapisima“, čak i pri zagrejavanju za 1,5 stepen.

– Predviđa se da će se ekstremni događaji na nivou mora, koji su se dogodili jednom u sto godina, u nedavnoj prošlosti dogoditi barem godišnje na više od polovini lokacija na kojima se meri nivo plime i oseke do 2100.

U mnogim regijama će verovatno biti požara. Ljudski uticaj je “vrlo verovatno” (90 odsto) glavni pokretač globalnog povlačenja ledenjaka od devedesetih i smanjenja arktičkog morskog leda. “Gotovo je sigurno” da su toplotni talasi, uključujući vrućine, postali sve učestaliji i intenzivniji od pedesetih godina 20. veka, dok su hladni događaji postali ređi i manje ozbiljni.

Pročitaj ovde kako ti možeš da pomogneš i smanjiš loš uticaj na okolinu.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.