Trikovi za učenje stranog jezika

fb
tw
wa
tg

Dobro je poznata izreka ,,Koliko jezika znaš, toliko ljudi vrediš.“ Međutim nije uvek lako savladati novi jezik, izgovor, akcentovanje, gramatiku i sve ostale stvari koje sadrži jezik koji želimo naučiti. Naša angažovanost i želje su ključne u tom procesu, ali i to koliko je jezik koji učimo sličan sa našim maternjim jezikom.

To znači da će nama biti dosta lakše da savladamo jezike na primer slovenskih naroda od drugih zbog toga što postoji sličnost u samim rečima i gramatici. Prema brojnim sporovedenim istraživanjima jezici koje možemo najlakše savladati su: englesti, španski, portugalski, franscuski, italijanski. U grupu srednje teških ubrajaju se između ostalih: turski, ruski, poljski, grčki, finski. Dok se u grupu najtežih jezika spadaju: japanski, kineski. arapski, korejski.

Ipak vreme koje je potrebno za savladavanje određenog jezika jeste individualna stvar i zavisi od mnogobrojnih faktora. Na primer biće nam lakše da naučimo francuski jezik ako obožavamo francusku kulturu, slušamo njihovu muziku i gledamo njihove filmove. Sa druge strane neki jezici nam jednostavno ne prijaju i njihovo učenje ići će dosta teže.U školama stranih jezika možemo u potpunosti savladati određeni jezik ali svakako ne bi bilo loše da prvo probamo samostalno da savladamo osnove određenog jezika. Pored dostupnog materijala koji možemo naći na internetu to ne bi trebalo da predstavlja neki problem. Sve što nam treba jesu volja i istrajnost, ali i poneki trik kako da ubrzamo savladavanje određenog jezika.

Svakodnevna vežba

Kada započneš da učiš nov jezik trudi se da mu svakog dana posvetiš bar 10-15 minuta, ako nemaš više vremena. Nije bitno da li vežbaš čitanje rečenica ili učiš gramatička pravila, bitno je svakog dana napreduješ u određenoj meri. Ništa se ne dešava preko noći, ali svakodnevna vežba nas može dovesti do više nego solidnog znanja.

Muzika, filmovi, serije

Savršen način da se zabaviš ali i naučiš nove reči nekog jezika. Možeš da savladaš akcentovanje ili sklapanje rečenice pomoću slušanja jezika koji učiš. Pokušaj da nakon slušašanja pesme istu prevedeš, ali i otpevaš. Što se tiče serija dovoljno je reći da su nas periodi gledanja španskih tevenovela u velikoj meri naučile dosta reči iz ovog jezika.

Ne plaši se greške

Koliko puta ti se desilo da napraviš grešku i na matrnjem jeziku. Zašto se onda bojimo da li ćemo pogrešiti na jeziku koji tek učimo. Greške su dobre za nas zbog toga što pomoću njih učimo, zapravo one u sastavni deo učenja.

Nađi sagovornika

Česta greška koju svi pravimo pri učenju stranog jezika je što se fokusiramo na gramatiku i na čitanje ili prevođenje već napisanih tekstova. Ključ pri učenju jezika svakako jeste konverzacija, tako bi bilo poželjno da nađemo sagovornika koji bi sa nama za početak neobavezno ćaskao na stranom jeziku koji bismo želeli da naučimo. Postoji mnogo platforma za učenje jezika, ali i veliki broj dobrovoljaca koji bi nam u ovom procesu izašli u susret.

Konstantan izazov

Kada pređete osnove pokušavajte da kroz lake tekstove prevodite sve što pročitate. Marketinške slogane, opise, novinske vesti i članke, knjige i ostalu literaturu. Beleženje reči i sklopljenih rečenica takođe može biti od koristi. Takođe ne bi bilo loše da prvo kreneš od oblasti koje te zanima. Ako te zanimaju teme iz oblasti mode a želiš da učiš na primer italijanski, nakon što savladaš osnove možeš prvenstveno svoje znanje nadograditi tako što ćeš obrađivati ove teme. Tako ćeš pored toga što učiš nov jezik moći nešto novo da saznaš i o oblasti koja te zanima.

Bitno je da u svemu što radiš u životu pratiš svoj tempo i da istrajno težiš prema svom cilju. Neko će jezik savladati brže, neko malo sporije ali je bitno da ne odustaješ od svoje ideje.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.