Ti protiv besa: Šta da radiš ako ti ceo svet ide na živce

Šta je sa svima u poslednje vreme, pa su tako iritantni? Čini se da si okružena moronima! S tim što, možda i nisi. Možda – i ovo će zvučati pomalo grubo – je problem u tebi.

Naravno, može biti i da jesi okružena moronima, u toj varijanti, hej, barem si pametnija od svih, zar ne? Hmm, u svakom slučaju, problem je taj što se osećaš veoma nervozno. Možeš se zahvaliti  hormonima. Ti nevaljalci obožavaju da prave haos. Jesi li ikad primetila da se osećaš malo nervoznije dok ti traje mensturacija?

To je zato što uzburkani hormoni uzrokuju stvari poput nervoze, lošeg raspoloženja i agresije. Kako postaješ starija, život se može pretvoriti u rolerkoster hormona.

Pored fizičkih posledica, psiholozi objašnjavaju da u ovoj fazi odrastanja kada se sve menja i postaješ sve zrelija, postaješ i sve više ljuta i frustrirana zbog pojedinih ljudi u svom okruženju. Bilo da je to prema roditeljima ili prijateljima, bes je obično odgovor na povredu sopstvene vrednosti ili dobrobiti.

Smiri se i probaj da nastaviš dalje

Znamo da kada osetiš onaj pritisak u grudima i spremna si da prasneš, može biti teško da ne lomiš stvari/lupaš vratima/prihvatiš onu trogodišnjakinju u sebi i ne oslobodiš neki epski napad besa. Ali, verovala ili ne, postoje bolji načini da se izboriš sa svojim besom.

Dobre vesti su da je većina nastupa besa zapravo posledica naučenih navika – otuda ako je ljutnja postala problem, možeš naučiti nove, zdravije načine da izraziš ta osećanja, i izboriš se sa svojim besom pre nego što uzme najbolje od tebe. Važno je da znamo da naše emocije ne mogu da kontrolišu naše ponašanje. Možeš se osećati besno ili frustrirano, ali da odgovoriš smirenim i racionalnim držanjem.

Prvo moraš da saznaš šta je okidač. Koristi notes tako što ćeš nacrtati četiri kolone sa naslovima „Šta, Ko, Kad, Gde“. Zabeleži šta te čini ljutom u svakoj koloni, i kako reaguješ mentalno i fizički svaki put. Ovo će ti pomoći da razumeš svoja osećanja i reakcije, i približiš se mogućnosti da kontrolišeš svoje ponašanje.

Najvažnije, ovde se ne radi o eliminaciji svog besa – ne želiš da se pretvoriš u robota bez emocija. Potpuno je OK da se ponekad osećaš besno… To može biti dobro upozorenjene za to da nismo srećni u nekom trenutku. Stvar sa kontrolom besa tiče se, pre svega, činjenice kako ga ispoljavamo. Ovde je cilj da ga smanjiš na taj nivo da sama možeš da odlučuješ kako ćeš na njega odgovoriti. Zato, umesto da prasneš svaki put (koliko god to želela!), izbroj do 10 i smireno izdvoj sebe od situacije ako je to moguće. Idi u šetnju, radi vežbe, slušaj muziku, jednostavno očisti glavu. Misli o tome šta želiš da se desi i kako možeš da se nosiš sa time na razuman i smiren način. Onda, ponovo sagledaj situaciju i ostani cool. Biće potrebno vreme da izgradiš toleranciju na frustraciju, ali što više vežbaš, bolja – i manje besna – ćeš biti.

GRRRRRR faktor

Biti besan nije zabavno. Najgori deo je kako gubitak kontrole nad sobom čini da se osetiš. Kada smo ljuti, obično činimo stvari zbog kojih posle žalimo.

Tamara, 17, kaže da je posle velike svađe sa mamom zalupila vratima dok je istrčavala iz sobe i napravila ogromnu rupu.

„Završila sam u još većem problemu, a i osetila sam se kao idiot. To je bio veliki poziv na buđenje za mene. Znala sam da treba da naučin da se nosim sa svojim besom posle toga.“

Sonja, 16, otkriva da je njen najgori trenutak bio kada se naljutila na devojku iz škole koja je nervirala, i bacila olovku na nju. „Dobila sam ukor, ali sam se i pored toga osećala veoma loše. Kasnije sam se izvinila. Bilo me je zaista sramota.“

Ekstremni bes može biti zastrašujući, za tebe i za ljude oko tebe. Ako na skali od jedan do 10 besniš između sedam i 10, ne možeš da razmišljaš jasno niti razumno. Ovde ljutnja eksplodira u nekontrolisani izliv emocija. Besno ponašanje uključuje vikanje, lupanje vratima, bacanje stvari, nazivanje pogrdnim imenima, kritikovanje i ignorisanje ljudi, istrčavanje iz sobe, i s vremena na vreme povlačenje i mirovanje“.

Stvar je u tome da bes sam po sebi nije loš – to je savršeno normalno – ali, to kako se ti nosiš sa njim je veoma važno. Radnje koje smo malopre pomenuli, iako su potpuno prirodne, nisu idealne. One mogu učiniti da situacija eskalira i dovesti do toga da se osećaš još gore. Teško izlaženje na kraj sa besom može biti veliki problem. Može uticati na kvalitet života, veze, ako se dešava previše često ili postaje previše intenzivno. Takođe, veliki problem može biti i zanemarivanje ljutnje, koje se kasnije može izraziti kao napad na nedužnu osobu, životinju ili objekat.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.