Šta da radiš kada ti najbolja prijateljica nije baš tako dobra?

Sva prijateljstva bi trebalo da budu pozitivna, laka i bez drame. Zato se pitaš da li i dalje treba da se družiš sa tom jednom drugaricom.

Vreme je da naučiš razliku između prijateljstva kojeg se treba momentalno odreći i prijateljstva na kojem jednostavno treba malo poraditi. Ovi saveti će ti sigurno pomoći.

Drama Queen

Sasvim je normalno da devojke u školi budu malo dramatične. Ali kako znati da li tvoja drugarica preteruje i da li je to razlog da prestanete da se družite?

Potreban je trud: Kada drugarica počne da drami zbog najmanje sitnice porazgovaraj sa njom. Daj sebi 15 minuta da joj objasniš da nije sve tako crno kao što ona predstavlja. Fokusiraj se na pozitivne stvari. Ako se složi sa tobom, onda problem više ne postoji.
To znači kraj: Ako i nakon tvog truda ona odbija da se smiri i od miša pravi slona, onda je to znak da će ti drugarica donositi samo negativnu energiju u život. Svi mi nekada preuveličavamo stvari, ali što je dosta, dosta je.

Tračara

Niko od nas ‘ne voli’ da tračari. Ali budimo relani, niko od nas ne voli ni kada poslednji sazna za dramu koja se desila u školi. Međutim, da li ti smeta ako tvoja drugarica isključivo priča o tome šta je Maja iz škole uradila prošlog utorka i ko se sa kim poljubio? Ne bi nas čudilo ako je tvoj odgovor: ‘DA’.

Potreban je trud: Sledeći put kada počne da tračari, pokaži joj da nisi zainteresovana za te priče. Nikako nemoj da širiš dalje ono što ti je rekla, a svaku priliku iskoristi kako bi skrenula sa teme. Kada vidi da ne uživaš dok pričaš o tome, onda će i ona početi da priča o poslednjoj epizodi ‘Riverdala’ i novom albumu Selene Gomez.
To znači kraj: Ako su njene priče previše negativne ili lažne, a često i skandalozne, sumnjamo da će tako lako prestati da tračari. A ako zaista ne želiš takve teme da budu deo tvog svakodnevnog života, onda je vreme da se oprostiš od drugarice.

Kritičar

Lepo je imati drugaricu koja će te posavetovati kada nešto loše uradiš ili ti reći da ti ta haljina ni malo ne stoji i da ćeš se samo obrukati ako u tome odeš na dejt sa simpatijom. Ali ako imaš drugarici koja smatra da ništa što radiš ili voliš ne valja? Čak i ako ona to radi? Onda se radi o osobi koja će se slatko smejati kada ti se nešto loše desi, a nju ne želiš u svom životu.

Potreban je trud: Ako ti se smeje jer si spojeno napisala ‘ne znam’ u prezentaciji i kaže ti da momentalno to ispraviš, ali potom najglasnije aplaudira kada na njoj dobiješ 5 onda znaš da imaš najbolju drugaricu na svetu. Znamo, to što te kritikuje smara i nekada nije prijatno, ali ona to radi kako bi te podstakla da budeš najbolja.
To znači kraj: Uzbuđeno si joj poslala najnoviju pesmu BTS-a, ali ona ti se smejala jer ne razume kako možeš da slušaš muziku čiji tekst ne razumeš. Ili joj pokažeš haljinicu koju si kupila za prvi dejt sa Markom, a ona ti kaže da je ta haljina zašla iz trenda još prošle godine, ali zato već sledeće nedelje kupi istu. I sve se to dešava češće nego što možeš da nabrojiš. Onda pored sebe imaš drugaricu koja uživa dok te omaložava, a to nije dobro.

Nemarna

Ako imaš drugaricu koja uvek kasni, večito zaboravlja tvoj rođendan, ne odgovara ti na poruke, pušta ti pesme Taylor Swift iako si joj milion puta rekla da više voliš Katy Perry, onda te razumemo zašto razmišljaš da prestaneš da se družiš sa njom. Ali da li je njena nemarnost zaista razlog za kraj prijateljstva?

Potreban je trud: Neki ljudi su prosto zaboravni ili spori. Sledeći put joj lepo objasni preko kojih stvari ne možeš da pređeš. Kaži joj koliko te nervira njeno kašnjenje i da ako sledeći put dođe 15 minuta posle tebe, otićićeš bez nje. Ako primetiš da se zaista trudi da popravi svoje loše navike, onda zaslužuje drugu šansu.
To je kraj: Jedno je biti zaboravan a sasvim drugu biti nemaran. Ako ti ne odgovara na poruke, a vidiš da je online ili ako se ne javlja na telefon, a znaš da na Instagramu lajkuje nove fotografije njene simpatije, to znači da te ignoriše i da ne mari kako ćeš se ti osećati zbog toga. Vreme je za novu BFF.

Takmičar

Čija simpatija je slađa? Ko je dobio bolju ocenu iz matematike? Ko može da skoči više? Čija pesma je bolja: Selenina (tvoj idol) ili Taylorina (njen idol)? Ako su ova pitanja deo tvoje svakodnevnice, onda je u redu ako te nervira to što ti deluje kao da je prijateljstvo sa njom jedno veliko takmičenje. Ali da li je treba ostaviti zbog toga?

Potreban je trud: Malo takmičenja ne može da škodi. Osim toga, ovako ćeš dobiti motivaciju da učiš bolje za sledeći kontrolni iz biologije. Ako tvoja drugarica ne preteruje sa natecanjem i i dalje uživate uz normalne aktivnosti i razgovore, onda ako upadnete u raspravu oko toga čija simpatija je slađa nije razlog da se udaljiš od nje.
To je kraj: Ako prosto ne možeš da živiš zbog njenih malih takmičenja i upoređivanja. I ako stalno dobijaš mali anksiozni napad svaki put kada znaš da ćeš se naći u situaciji koju će ona lako pretvoriti u takmičenje. I ako te ponižava svaki put kada nisi bolja do nje, a buni se kada ti nju pobediš, onda je vreme da kažeš svoje zbogom.

ŠERUJ OVAJ TEKST:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to Top

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.