Limun i njegova lekovita dejstva

Limun dolazi iz porodice citrusa, a u sebi sadrži vitamin C, kalcijum, magnezijum i gvožđe. Njegova lekovita svojstva su dobro poznata, te je neophodnoda svaka porodica ima ovu nmirnicu u svom stanu.

Zbog visokog sadržaja vitamin C limun ima veliki broj efekta na naš organizam, kao i antioksidantna dejstva. Gotovo da nema organa na koji limun ne utiče pozitivno, on može pomoću u borbi protiv kilograma, poboljšavanju varenja i jačanju imuniteta.

Da li treba da konzumiraš limun svakodnevno?

Svakodnevna upotreba limunovog soka sa većom količinom vode će ojačati organizam i učiniti ga  otpornijim na negativne spoljašnje uticaje, a postoje i naučni dokazi da ovo citrusovo voće smanjuje rizik od nastanka srčanog udara i kancera. Takođe pomaže kod zubnih problema, infekcija grla, opekotina, prehlada i gojaznosti.

Limunska kiselina povećava i funkciju enzima stimulišući detoksikaciju jetre, a samim tim i čitavog organizma. Po svojoj prirodi je kiseo, međutim ova voćka važi za najalkalinije (bazne) namirnice kada dospe u telo. Zahvaljujući svojoj alkalizaciji reguliše pH vrednosti i uklanja sveukupnu kiselost organizma i time utiče u odbrani organitma.

Zašto je limun dobar?

Limun sadrži kalijum koji poboljšava zdravlje srca, ublažava mučnine i vrtoglavice, a učestvuje i u kontroli visokog krvnog pritiska. Pozitivno utiče i na naš um te smanjuje naptost  i anksioznost koje utiču na rad srca. Svakodnevno konzumiranje limunade pomaže snižavanju temperature tela i samim tim pomaže da se osećate mirno i staloženo. Mnoge studje su pokazale kako ova voćka može pomoći povećanju urinarnog citrata, kao i uklanjanju pojave kamena u bubregu.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.