Sve što treba da znaš o kondomima (a nemaš koga da pitaš)

Složićemo se: svaki tinejdžer i tinejdžerka razmišlja o seksu, no nije svakome ugodno da sa roditeljima priča na ovu temu.

Ipak, ukoliko razmišljaš o tome ili upražnjavaš seks, vrlo je važno da to zna neka odrasla osoba kojoj veruješ, ali – i da koristiš zaštitu. Prezervativ, odnosno kondom, najbolji je vid zaštite zbog toga smo sakupili neka od najčešćih pitanja o kondomima i odgovaramo ti na njih.

Šta je kondom?

Kondom ili prezervativ je predmet izrađen od gume, lateksa ili sličnih rastegljivih materijala koji se prevlači preko penisa i predstavlja sredstvo kontracepcije, jer sprečava izliv sperme u vaginu i zaštite od polno prenosivih bolesti, kao i zaštite od zaraze HIV virusom putem seksualnog odnosa.

Kako se koristi?

Kondom se kupuje u malom pakovanju. Kada se otvori treba pažljivo da se raširi. Kondom se stavlja na vrh penisa u erekciji. Potrebno je voditi računa da se okrenete na stranu s koje ga je moguće odmotati do kraja.Za kondome koji nemaju mesta na vrhu, pritisne se vrh sa dva prsta kako bi se ostavilo dovoljno prostora za skupljanje sperme. Kondom se drži dok se u potpunosti ne navuče.

Ovo je inače opisano i u jednoj epizodi Netflixove serije Sex Education.

Šta raditi sa iskorišćenim kondomom?

Nakon ejakulacije, kondom treba što pre skinuti. Treba voditi računa da se kondom lagano odstrani kako sperma iz kondoma ne bi iscurela u vaginu ni na koji način. Nakon ejakulacije muškarac bi trebalo prstima  da proveri stanje kondoma kako bi uvideo da nije došlo do pucanja. Nakon otklanjanja kondoma umota se u  maramicu ili toalet papir i baci se u smeće.

Kako možemo proveriti da li je kondom bezbedan za korišćenje?

Preporuka je da se kupuju kondomi renomiranih brendova koji dugo postoje i godinama unazad prodaju ovakve proizvode. Oni su medicinski ispravni i prošli su sva moguća ispitivanja.

Koliko je efikasan u borbi protiv polno prenosivih bolesti?

Ne pružaju kompletnu zaštitu od svih mogućih bolesti, jedino što je 100% sigurno je apstinencija, ali pružaju dobru zaštitu od hlamidije i sličnih polnih bolesti.

Gde može da se kupi?

Muški kondomi su jako povoljni i dostupni su svuda. U svim mogućim supermaketima, drogerijama, apotekama. Njihova cena se kreće u proseku između 250-400 RSD (2-4 eura).

Zbog čeka imaju utisnut datum isteka?

Da bi korisnik bio siguran da će ga konsom na pravi način zaštititi, svaki ima utisnut datum do kad treba da se upotrebi. Baš iz razloga što vremenom lateks slabi i gubi na svežini.

Šta ako sam alergičan/na na lateks?

Veoma je teško utvrditi da li je neko alergičan na lateks, jer su simptomi njčešće blagi i nisu vidljivi. Simptomi poput ojeda i svraba veoma su retki. Ukoliko se ipak javi alergija na ovaj materijal potrebno je birati kondome koji napravljeni od drugih materijala.

Da li je istina da su 2 kondoma loša ideja?

Istina je. 2 kondoma jedan preko drugog svakako je loša ideja, jer postoji veća verovatnoća da oba puknu. Nije predviđeno da se na penis stavljaju dva prezervativa i zato i ne treba eksperimentisati jer umesto duple zaštite biće baš suprotno. Zato kao što je i predviđeno treba da se koristi po jedan.

Može li da se koristi pod vodom?

Nema razloga zašto ne bi mogao da se koristi, ali ipak nije preporučljivo. Na primer ukoliko je more nemirno i veliki su talasi to može prouzrokovati recimo da kondom spadne i još niz takvih mogućnosti.

Ukoliko ga ostavimo u automobilu na visokoj temperaturi može li to da utiče na njegovu efikasnost?

Može. Iako nema konkretnih dokaza da bi se potvrdila ova pretpostavka, ono što je činjenica je da velika toplota može da ošteti lateks i da bude veća verovatnoća da će kondom pući.

Šta ako partner ne voli da koristi kondome?

Mnogim ljudima kondomi nisu previše udobni, ali sve je stvar navike. Kako bi bilo zaštićeni potrebno je načiniti ovu vrstu “žrtve”. Uvek postoji mogućnost eksperimentisanja sa brendovima, i uvek je preporuka da se biraju najtanji mogući kondomi, jer su oni sami po sebi najudobniji.

ŠERUJ OVAJ TEKST:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to Top

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.