Studentkinje Filološkog fakulteta u Novom Sadu dobijaju besplatne uloške

Filološki fakultet u Novom Sadu, u saradnji sa studentkinjama iz organizacije Ženska inicijativa, obezbedio je besplatne uloške za studentkinja, čime je postao jedini fakultet u Srbiji koji brine o menstruaciji studentkinja.

Od 20. septembra, studentkinje će moći da uzmu svoj hitan higijenski uložak koji se nalazi u drvenim kutijama, postavljenim u svakom toaletu Filozofskog fakulteta, navode iz Ženske inicijative.

„Ovaj projekat omogućiće ti lakše i bezbrižnije studiranje, manje stresa tokom onih dana, jer ćeš u svakom toaletu pronaći uložak za kritičnu situaciju. Veoma je važno da te podsetimo koliko je bitno da budeš brižna, empatična i svesna ostalih devojaka oko sebe i njihovih potreba,” poručuju predstavnice Ženske inicijative.

„Iako je reč o osnovnom biološkom procesu kroz koji prolazi skoro svaka žena, o menstrualnoj pravdi tek od nedavno počinje da se govori otvoreno i bez sramoćenja, što je zapravo preduslov i neminovnost za vođenje zdravog života svake devojčice“, navodi se dalje.

I dok se čekaju reakcije i ostalih visokoškolskih ustanova u Srbiji, valja znati da su ovakve akcije sve češće širom sveta. Škotksa je nedavno postala prva zemlja u svetu u kojoj će ulošci i tamponi biti besplatni, dok je Irska ukinula „porez na roze“, odnosno neće više oporezivati proizvode za žensko reproduktivno zdravlje.

Možemo samo da kažemo – bravo!

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.