Zašto redovno treba da ideš na preglede kod ginekologa i urologa?

fb
tw
wa
tg

U Srbji se nameće stid i strah kada je u pitanju zdravlje, naročito reproduktivno zdravlje, a baš zbog toga neki ljudi često beže od odlaska kod doktora.

Kao što Konstrakta u pesmi kaže „Umetnica mora biti zdrava“, to važi i za sve ostale ljude. To se može postići samo redovnim odlascima kod doktora. Zbog toga smo potražili odgovore na najčešća pitanja na temu zdravlja

Kada treba ići na preglede kod ginekologa?

Redovna kontrola kod ginekologa je važna! Već devojčice sa 13 ili 15 godina mogu da odu na pregled. U početku su samo razgovori sa lekarom koji će da nas edukuje , da nam objasni važnost održavanja zdravlja reproduktivnih organa . Ukoliko ste odlučili da posetu ginekologu odložite za kasnije, pravi trenutak da odlazak kod njega postane vaša redovna navika je ukoliko ste postal seksualno aktivni, ako vam menstrualni ciklus kasni tri meseca ili više, imate bolove u stomaku, temperaturu, promenjenu boju, gustinu i miris sekreta, imate veoma bolne i obilne menstruacije koje traju duže nego obično. Ili ako su vam mestruacije postale neredovne, niste dobili mestruaciju

Zašto treba ići kod ginekologa?

Pomoći će vam da razumete svoje telo i da naučite kako da vodite računa o njemu

Vi i vaš lekar ćete steći uvid u to šta je za vaše telo normalno pa ćete tako lakše primetiti ako dođe do nekih promena koje mogu dovesti do zdravstvenih problema. Omogućiće lekaru da na vreme uoči potencijalni problem i u ranom stadijumu ćete moći da započnete rešavanje istog.

Naučićete sve o preventivi polno prenosivih bolesti i načinu kako da se lečite u slučaju da dođe do bolesti.

Vaš ginekolog može vam dati odgovore na skoro sva pitanja vezana za vaše telo, promenama koje vam se dešavaju tokom meseca, godina…Poverenje i odnos koji izgradite sa ginekologom, u velikoj meri vam može pomoći da se dobro osećate kada idete na pregled, koji je za mnoge devojke pomalo i neprijatan.

Kada treba ići na preglede kod urologa?

Retki su muškarci koji na urološke preglede odlaze samo radi prevencije. Ali treba biti redovan i pridržavati se  kontrola.  S obzirom na to da je karcinom testisa jedan od najčešćih oblika tumora kod mladih, savetuje se da se sa preventivnim pregledima počne od 16. do 18. godine. U porodicama u kojima postoji bubrežna kalkuloza, savetuju se urološki ultrazvučni pregledi kod svih mlađih članova porodice .

Zašto treba ići kod urologa ?

Prostata je žlezda koja se nalazi ispod mokraćne bešike i obuhvata početni deo mokraćne cevi. Najčešće je i prva asocijacija kada se pomene urologija. Voditi računa jer može doći do mnogih bolesti I oboljenja prostate.  Mlađi muškarci se uglavnom javljaju zbog infekcija usled nezaštićenih seksualnih odnosa Nezavisno od uzrasta, pacijenti se često javljaju zbog problema sa kamenom u bubregu i komplikacija do kojih dovodi.  Bubrežni napad, s obzirom na to da dovodi do jakih bolova, jeste nešto što će gotovo svakog pacijenta dovesti lekaru.

Šta će se desiti na pregledu kod lekara ?

Ono što je bitno da znate jeste da je dobar lekar, pre svega dobar psiholog i da će se potruditi da vas kroz razgovor opusti i da vam objasni kako će izgledati sam pregled kao i koje ćete analize uraditi.

Takođe, neophodno je da vam postavi pitanja vezana za istoriju bolesti u porodici, vaš način života  i da li ste i koliko često seksualno aktivni.  Ova pitanja bitna su kako bi lekar stekao jasnu sliku pre nego što počne da vas pregleda.

Isto tako, nemojte ni vas da bude sramota i da se uzdržavate od toga da svog lekara pitate sve što vas zanima vezano za zdravlje.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.