Queen’s Gambit: Netflixova serija zbog koje ljudi širom sveta ponovo igraju šah

Od trenutka kada se pojavila na Netflixu, svet ne prestaje da priča o seriji The Queen’s Gambit (Damin gambit), koja je verovatno najuspešnija serija ove godine.

Оva serija obara sve rekorde gledanosti poslednjih mesec dana, bez prestanka, uprkos tome što je reč o seriji koja se ne bi svidela baš svakome. No, čitava priča i glavna glumica toliko su šarmantni da je nemoguće da je ne voliš.

O čemu se radi u seriji The Queen’s Gambit?

Serija prati mladu Beth Harmon, devojčicu koja završava u sirotištu nakon što je njena majka pokušala da je ubije. Tamo upoznaje simpatičnog domara, koji je uči da igra šah, a sve to dok je osoblje sirotišta kljuka lekovima za smirenje, koja joj izazivaju halucinacije.

Uprave te halucinacije pomažu joj da igra šah bolje, ali istovremeno joj stvaraju zavisnost i uvode u nove probleme. To je nije sprečilo da ostvari impozantnu šahovsku karijeru.

Serija ima 7 epizoda, koje traju do 45 minuta, a rađena je prema istoimenoj knjizi, koja je objavljena pre 37 godina, a koja je tek sada završila na top listama.

No, to nije jedini rekord: u prva 28 dana, seriju je pgoledalo 62 miliona korisnika, čime je postala najgledanija Netflix serija ikada.

Na listi najgledanijih serija bila je u 91 državi, a na prvom mestu bila je u 63 države, uključujući i Srbiju.

Pretraživanje pojma „kako igrati šah“ na Googlu je skočilo više nego ikada u poslednjih 9 godina, dok je broj igrača šaha na sajtu chess.com porastao za 5 puta.

Zadovoljni su i kritičari: reči hvale pršte na sve strane, a čini se da serija neće imati nastavak: priča je ispričana kao u knjizi i niko ne bi voleo da to uništi.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.