in ,

LOVE!LOVE! SlatkoSlatko OMGOMG

Queen’s Gambit: Netflixova serija zbog koje ljudi širom sveta ponovo igraju šah

Od trenutka kada se pojavila na Netflixu, svet ne prestaje da priča o seriji The Queen’s Gambit (Damin gambit), koja je verovatno najuspešnija serija ove godine.

Оva serija obara sve rekorde gledanosti poslednjih mesec dana, bez prestanka, uprkos tome što je reč o seriji koja se ne bi svidela baš svakome. No, čitava priča i glavna glumica toliko su šarmantni da je nemoguće da je ne voliš.

O čemu se radi u seriji The Queen’s Gambit?

Serija prati mladu Beth Harmon, devojčicu koja završava u sirotištu nakon što je njena majka pokušala da je ubije. Tamo upoznaje simpatičnog domara, koji je uči da igra šah, a sve to dok je osoblje sirotišta kljuka lekovima za smirenje, koja joj izazivaju halucinacije.

Uprave te halucinacije pomažu joj da igra šah bolje, ali istovremeno joj stvaraju zavisnost i uvode u nove probleme. To je nije sprečilo da ostvari impozantnu šahovsku karijeru.

Serija ima 7 epizoda, koje traju do 45 minuta, a rađena je prema istoimenoj knjizi, koja je objavljena pre 37 godina, a koja je tek sada završila na top listama.

No, to nije jedini rekord: u prva 28 dana, seriju je pgoledalo 62 miliona korisnika, čime je postala najgledanija Netflix serija ikada.

Na listi najgledanijih serija bila je u 91 državi, a na prvom mestu bila je u 63 države, uključujući i Srbiju.

Pretraživanje pojma „kako igrati šah“ na Googlu je skočilo više nego ikada u poslednjih 9 godina, dok je broj igrača šaha na sajtu chess.com porastao za 5 puta.

Zadovoljni su i kritičari: reči hvale pršte na sve strane, a čini se da serija neće imati nastavak: priča je ispričana kao u knjizi i niko ne bi voleo da to uništi.