Najčešći mitovi o mentalnom zdravlju

Danas ljudskim životom diktira tehnologija, internet i društvene mreže. Na raznim društvenim mrežama poput Instgrma i TikToka možemo videti razne adolescente koji pate od određenih mentalnih problema.

Društvene mreže i mediji dosta utiču na naš svakodnevni život, te sadržaj koji oni plasiraju mogu uticati na sliku o sebi. Razni modni trendovi i kozmetičke kuće koje nude nekolicinu preparata koji nam pomažu da prekrijemo podočnjake, pore iliti pak ožiljke ostavljaju utisak kako je to prirodan izgled.

Adolescenti zaboravljaju da su za određenu lepotu zaduženi profesionalni šminkeri i razni filteri. Zbog ideala lepote koje društvo postavlja mnogi tinejdžeri mogu postati žrtve mentalnog zdravlja, a da to okolina ni ne primeti. Tinejdžeri i adolescenti nisu dovoljno upoznati sa psihičkim problemima koji vladaju kod njihovih vršnjaka, a ovo su neki mitovi psihičkih bolesti.

Ukoliko niko ne primeti da si depresivan, sigurno je sve u redu

Neki ljudi mogu da prekriju svoju emocije. Ukoliko se neko trudi i želi da ima bolje ocene u školi ili fakultetu, ako neko želi da dobije unapređenje na poslu i ne pokazije nikakve znake depresije, to ne znači da ta osoba nije depresivna ili anksiozna. Jednostavno, svoje emocije čuva za svoja četiri zida.

Depresija se ubraja u najčešće psihičke poremećaje. To nije obična tuga, ona se pojavi bez razloga ili se razlog ne podudara jačini tuge. Tuga ne prestaje, ona se vraća i svojim povratkom kvari normalno funkcionisanje koji takođe mogu pokvariti odnose sa prijteljima. Kada je depresija u pitanju ona može trajati danima, pa čak i mesecima.

Psihičke bolesti su zarazne

Ukoliko se neko oseća loše i nama može pokvariti raspoloženje. Mi smo energetska i emotivna bića, a tuđe emocije mogu uticati na nas i naše raspoloženje. Međutim, psihičke bolesti nisu zarazne. Ukoliko je neko depresivan to može uticati na naše trenutno raspoloženje, ali ne može uticati na naše razmišljanje. Kada bi neko želeo sebi da naudi nećemo sada svi ići istim putem, jer loše mentalno zdravlje nije prelazno poput temperature.

Posetom psihologa svi problemi nestaju

Na našim prostorima je sramota otići psihologu i obratiti se za stručnu pomoć. Odlaskom kod psihologa dobijaju se adekvatni saveti kako se izboriti sa svojim svakodnevnim problemima koji mogu da remete normalan način života. Međutim, ovom posetom ne znači da svi naši problemi nestaju.

Psihološki trentmani se mogu smanjiti i prorediti, ali to ne znači da su oni nestali. Čovek se svakim danom susreće sa novim izazovima i na njemu je kako će on odreagovati u datoj situaciji, jer svako od nas ima svoju filozofiju života kojom se vodi i koja mu ukazije na pravi put. Psiholog je tu kako bi pomogao u samostalnom rešavanju datih problema, a ne da ih otklanja umesto nas.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.