Muškarci uskoro dobijaju kontraceptivnu pilulu: hoće li je uzimati?

Pored kondoma i vazektomije, muška kontracepcija dobija novi oblik, koji ne cilja na testesteron i izbegava neželjene efekte poput povećanja depresije iliti telesne težine.

Naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država razvili su pilulu, koja se na miševima pokazala efikasnom i bezbednom, a ove godine je planirano ispitivanje na ljudima.

Na konferenciji Američkog hemijskog društva 2022. u San Dijegu 29. marta stručnjaci sa Univeriteta u Minesoti predstavili su svoje novo otkriće. Kao prepreka prethodnih pilula jeste ciljanje na testesteron, odnosno muški polni hormon, što je sprečavalo da se ovi lekovi nađu u apotekama.

Novi kontraceptiv cilja na protein koji se zove receptor retinoične kiseline alfa (RAR-a) i vezuje se za retoričnu kiselinu, koji doprinosi formiranju sperme. Isključivanjem gena RAR kod miševa mužijaka učinilo je da oni postanu neplodni, zbog ovoga je cilj Univerziteta u Minesoti da proizvede lek specifičan za RAR kako bi na minimum sveo neželjene efekte.

„Većina ženskih kontracepcijskih pilula deluje na ženske polne hormone, dok ciljanje na muški polni hormon dovodi do mnogih neželjenih efekata kao što su povećanje telesne težine, depresija i povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti. Samim tim muškarci su manje voljni da uzimaju kontracepcijske pilule koje imaju značajne nuspojave. Zato ciljamo na nehormonske pilule za mušku kontrolu rađanja”, rekao je jedan od istraživača Abdulah al Noman za Vice.

Istraživači, koje predvodi dr Gunda Georg, su otkrili da jedinjenje ICT529 doprinosu inhibiranju RAR-a. Mužjacima miševima je dat ICT529 u period od četiri nedelje što je znatno smanjilo broj spermatozoida i sprečilo trudnoću u 99 odsto slučajeva. Međutim, najbitnije je da su ponovo postali plodni nakon četiri do šest nedelja nakon korišćenja ICT529.

„To je veoma važno – da ste postigli željeni efekat, ali da su miševi takođe održivi i zdravi. Naravno, morate biti oprezni sa ovom analizom jer su to miševi a ne ljudi, ali je ipak rezultat veoma, veoma obećavajući. Takođe, klinička ispitivanja na ljudima mogla bi da počnu u drugoj polovini godine”, rekla je Gunda Georg za Vice.

Kompanija YourChoice Therapeutics kao preduslov za klinička ispitivanja priprema neophodnu dokumentaciju za odobrenje američke Uprave za hranu i lekove. Takođe, ova kompanija u datom trenutku poseduje licencu za kandidatski lek.

Kako bi sprečili trudnoću muškarci trenutno imaju samo kondome i vazektomiju. Kondomi su nepouzdani i služe samo za jednokratnu upotrebu, dok vazetkomije predstavlja operaciju semenovoda koja omogućava da spermatozoidi putuju iz testisa do penisa. Međutim, ova operacija je skupa i trajna a uspeh nije zagarantovan.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.