Misliš da ti je potrebna psihoterapija? Evo kako da nađeš stručnu pomoć

fb
tw
wa
tg

Užurban i brz način života sa sobom donosi razne poteškoće i neprijatnosti koje mogu uticati na psihičko zdravlje i sliku o sebi. Susretanje sa raznim problemima koje okolina i vršnjaci ne razumeju dovode do sledećeg koraka, a to je stručna pomoć. Naći adekvatnog psihoterapeuta nije lak posao, samim tim izdvajamo nekoliko korisna saveta koja mogu pomoći i doneti dobre rezultate.

Kada je pravo vreme za psihoterapiju?

Ukoliko ste se pre samog zakazivanja kod psihoterapeuta zapitali da li je sada pravo vreme, odgovor leži u samom pitanju, te zakažite svoju terapiju. Jedan od znakova da je pravo vreme za terapiju jeste kada su prisutni problemi u rešavanju svakonevnih obaveza, samim tim radno mesto, kao i škola ili fakultet ispaštaju zbog ličnih problema.

Razgovor sa roditeljima

Razgovor sa rodireljima ili drugim članovima porodice na ovu temu može biti zaista neprijatan. Podrška porodice i roditelja je veoma bitna kada je osteljiva tema u pitanju. Ukoliko znate da neki član porodice zna dobrog psihologa nemojte da se ustručavate, te pitajte za savet.

Razgovor sa osobom od poverenja

Niste bliski sa članovima porodice i ne želite da razgovarate osvojim problemima sa njima, pomoć se može naći na druguj strani te se možete obratiti profesoru, nastavniku ili doktoru. Jednostvano više imate poverenja u maminu prijateljicu ili komšiju, nemojte da se stidite i ustručavate i obratite se zapomoć osobi od poverenja.

Dajte sebi vremena

Razmišljate da promenite svog psihoterapeuta, bolje sačekajte i dajte sebi vremena i prostora kako biste odlučili da li je to dobra odluka. Ljudi se nekad mnogo gore osećaju nakon prvog razgovora, što utiče na anskioznost te je bolje da se ove emocije slegnu kako biste bili sigurni da li je vaša odluka dobra.

Dodatni razgovori i vreme nisu pomogli i još uvek se mota misao da promenite svog psihologa. Jednostavno se ne osećate lagodno da podelite svoje probleme, te je sledeće rešenje naći odgovarajućeg psihologa. Terapija nije fokusirana na psihologa već na pacijenta, bitno je da terapije pomažu i da imaju svoja dejstva. Ukoliko ste odlučili d promenite psihologa bolje bi bilo da budete otvoreni i da kažete svom doktoru istinu, a on može preporučiti nekog od svojih kolega koji bi postigao bolje rezultate i dobio neophodno poverenje.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.