Pada ti koncentracija tokom učenja? Evo kako da efektivno spremaš ispite

Pad koncentracije je jedna od najvećih muka svih učenika i studenata tokom učenja. Testovi i ispiti su odmah iza ugla, a misli nikako da se sastave, dok knjiga koristi svaku priliku da iz ruku pobegne.

Umor i nedostatak sna su česti uzroci manjka koncentracije. Međutim, on nije najveći krivac, nedostatak motivacije ili loš način učenja takođe mogu uticati na konačnu ocenu.

Kako pobediti umor pri učenju?

Da bi naše telo imalo dovoljno energije tokom dana, neophodno je imati kvalitetan san. Konzumiranje određenih namirnica može doprineti porastu energije. Jedan od načina da se povrati koncentracija jeste kvalitetan zdrav obrok. Hranljiv doručak je osnovna stavka za dobro funkcionisanje organizma u toku dana.

Kako bismo pregurali dan i održali energiju neophodan nam je dovoljan unos šećera. Postoje razni unosi šećera, međutim učenici i studenti biraju nezdrave slatkiše koje nam daju kratkotrajnu energiju. Umesto koštunjavog voća ili zelenig čaja izabraće kafu ili čokoladicu. Ove namirnice daju našem telu energiju koja je kratkog efekta. Zdrave namirnice su uvek bolja opcija, te je bolje šećer uneti preko voća. Dok se za bolje dejstvo preporučuje sušeno voće poput brusnice i grožđa.

Kako održati koncentraciju pri učenju?

Kada je dosadan predmet u pitanju održavaje koncentracije postaje nemoguća misija. Motivacija posustaje, a misli počinju da beže na sve strane.

Glavna studentska namirnica za jačanje koncentracije jeste energetsko piće. Kada su ispiti ili kontrolni zadaci u pitanju svi studenti i adolescenti trče u pomoć ovom nezdravom napitku. Međutim, ovaj napitak ne poboljšava pamćenje, već na veštački način organizam održava aktivnim i budnim. Umesto energetskog pića ili prekomernog unosa kofeina u organizam, koncentraciju možemo poboljšati unosom biljnih preparata. Mača čaj može biti dobra zamena za kafu. U sebi sadrži L-teanin, odnosno aminokiselinu koja je odgovorna za povećanje koncentracije, a istovremeno smanjuje stres u telu.

Pauze pri učenju

Kako nam se gradivo ne bi pomešalo i samim tim opteretili mozak neophodno je praviti pause, a šetnja od desetak minuta doprinosi opuštanju. Moramo biti opušteni kako bismo brže savladali gradivo, a slušanje muzike idelana je metoda opuštanja koja pomaže pri otklanjanju stresa.

Stres, pritisak i panika glavna su smetala u pripremi ispita. Zato je savet svim adolescentima i studentima da ne misle o datom testu i njegovom konačnom ishodu, već da se opuste i posvete učenju.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.