Kako društvene mreže utiču na mentalno zdravlje?

Većina ljudi širom sveta u današnje vreme koristi društvene mreže svakodnevno – zbog zabave, zanimanja, druženja. Iako i dalje postoje oni koji ih ne koriste, društvene mreže imaju veliki uticaj u životu, kako mladih, tako i odraslih.

Međutim, koliko je to i da li je uopšte dobro?

Hajde da prvo pomenemo dobre strane interneta i društvenih mreža.

Društvene mreže su moćno sredstvo komunikacije, i definitivno su promenile način na koji pojedinci komuniciraju jedni sa drugima. Omogućavaju brz i lak način za razmenjivanje i deljenje informacija, misli i ideja. Sve dok je sadržaj proveren, možemo se dobro informisati i zabaviti kako na društvenim mrežama, tako i na internetu.

Ali šta se dešava kada dolazi do ispoljavanja one loše strane?

Neki dokazi sugerišu da upotreba društvenih mreža, posebno prekomerna – može negativno uticati na mentalno zdravlje na brojne načine. Negativni aspekti se mogu ispoljiti u vidu nezadovoljstva, pada samopouzdanja, pa čak i zavisnosti i mnogih drugih.

Evo jednog primera. Na društvenim mrežama su devojkama često postavljeni razni nerealni standardi i očekivanja. Od svake devojke se “očekuje” da ima tanak struk, velika usta, mali nos, savršenu kosu, odeću – odnosno, da se “uklopi u kalup”. Zbog pritiska koji osećaju, mnoge žene, a i muškarci, jesu nezadovoljni svojim izgledom i misle da nisu dovoljno dobri. Takvo razmišljanje prouzrokuje mnoge nesigurnosti i često dovodi kako do psihičkih, tako i do zdravstvenih problema.

Treba da budeš svestan/na da ne možeš uvek da ispuniš svačija očekivanja. U redu je ako ti proporcije nisu 90-60-90. U redu je ako nemaš izražene mišiće kao tvoj drug. Takođe, ono što treba da znaš je da su mnoge fotografije na internetu fotošopirane ili imaju dosta filtera, tako da ono što vidiš na društvenim mrežama često nije stvarno. Svi smo različiti i upravo je to ono što nas čini posebnim.

Naravno, nema ništa loše u tome da izmeniš ono što ti se ne sviđa na sebi, ukoliko to ne ugrožava tvoje zdravlje. Zapamti da je najvažnije je da se ti osećaš srećno u svom telu, iako to, možda, ne odgovara “kalupu”.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.