Da li serija Euforija glorifikuje korišćenje narkotika?

Tinejdžerski život više nisu samo šarene suknjice i žvake; on je izvrnut, zbunjujuć, drugačiji nego pre.

Ponašanje koje je predstavljeno u seriji ‘Euphoria’ govori o stvarnosti naše generacije koja žudi za uzbuđenjem i tim naletom adrenalina. Prikazan je iskren pogled na štetnu i opasnu stranu ‘bezopasnih’ droga.

Tinejdžeri današnjice lako i brzo ‘padaju’ pod uticaj okoline. Štaviše, prikazan je odnos sa porodicom što omogućava gledaocima da vide da su pogođeni svi uzrasti i ni na koji način nisu krivi roditelji ili bolest za odluke koje dete može doneti po sopstvenom nahođenju. Serija se dotakla tema od kojih su drugi bežali, na način na koji ih je ona predstavila.

Da li je serija Euforija ekstremna da bi privukla pažnju?

Iako prikazi osvetničke pornografije, seksa i upotrebe droga su strane teme za mnoge ljude, serija daje sve od sebe da pomeri granice do te mere da je na trenutke preterano ekstremna. Uopšteno gledano, serija deluje kao voajerizam i previše se trudi da stvarne, ozbiljne navike pretvori u zabavu za ‘gladnu’ publika u potrazi za estetikom. Lako bi bilo nazvati ovu seriju relevantnom za neke ljude, ali u određenom trenutku, da li ona zaista samo pokušava da ‘ispita’ društvene navike i prikaže ‘sirovu’ stvarnost, ili samo koristi ove stvari da napravi najnapetiju seriju ikada?

Da li serija glorifikuje upotrebu narkotika?

Suština mladosti je da nemaš pojma šta radiš ili šta se dešava oko tebe. Da li ova serija to prikazuje bolje od bilo koje druge? Da li prikazuje na pogrešan način? Osećaj ili stanje intenzivnog uzbuđenja i sreće je nešto što bi se ispoljilo kroz naše iskrene emocije; u ovoj seriji nema iskrenih emocija već samo veštačkih. Od svakodnevnih problema likovi se kriju i beže. Glavni likovi su nam prikazani iz više uglova. Od njihovog fizičkog do psihičkog stanja, unutrašnjeg razmišljanja i emocija. Oni se kriju iza svojih bolesti i mir pronalaze u narkotiku. Kao autsajderi, lako nam je da se zapitamo zašto zavisnici nastavljaju da koriste drogu, ali sada razumemo osećaj udobnosti koji pruža korisniku.

Režiser serije Sem Levinson je izjavio: „Mislim da je ključno da film i televizija prikažu ovisnost na iskren način. Euforija koristi priliku da edukuje publiku o stvarnosti prevencije predoziranja.“


Ako vam je potrebna pomoć ili poznajete nekoga kome je neophodna, nije sramota zatražiti savete stručnih lica. Drug si ako želiš da pomogneš, a ne ako želiš da sakriješ.

Specijalna Bolnica za Bolesti Zavisnosti

Klinika za bolesti zavisnosti

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.