10 mitova o menstruaciji u koje ne treba da veruješ

Postoje razne zablude i mitovi, a kada je ženski ciklus u pitanju pogotovo, i većina vodi poreklo od priča naših mama i baka, a šta je zapravo istina vreme je da svaka devojka zna

MIT 1: Trebalo bi da dobijete svoju prvu menstruaciju sa ____ godina

Ne postoje „normalne“ godine u kojima se devojkama ovo prvi put dešava. Ozbiljno. Ono što je normalno jeste da ti i tvoje prijateljice dobijete u razločito vreme.

Većina devojaka dobija svoju prvu menstruaciju između devete i 15. godine, i to obično u približno sličnom dobu u kojem su je dobile prethodne generacije žena u njihovim porodicama. Ali, ako se to ne desi ni posle 15. godine, ne bi bilo loše da posetite svog lekara.

MIT 2:  Ne možete da zatrudnite ako ste u ciklusu

Iako je retko, *može* da se desi. Kao što znate, za vreme ciklusa ne ovulirate, pa pretpostavljate da je nemoguće i da zatrudnite. Zapravo, to nije tako. Stvari stoje ovako: vaša menstruacija i vaša ovulacija mogu biti nepredvidljive, pa ovulacija može da se desi pre, tokom ili posle faze krvarenja, pogotovo ako imate neredovan ciklus.

Takođe, možete krvariti i kada niste u menstrualnom ciklusu. Pa čak i kada ne ovulirate, spermatozoidi se mogu zadržati u vašoj vagini i do pet dana, tako da do oplodnje ipak može doći. Ističemo: možete zatrudneti tokom ciklusa, kao i pre i posle njega. Zato je neophodno koristiti zaštitu tokom svakog odnosa da ne biste zatrudneli, kao i da ne biste dobili neku polnoprenosivu bolest.

MIT 3: Ako vam kasni trudni ste

Trudnoća jeste glavni razlog izostanka ciklusa, ali postoje i drugi poput stresa, bolesti, promene telesne težine, kao i neuravnotežene ishrane – reći će vam svaki lekar. Vrlo je verovatno da vaš menstrualni ciklus neće biti tačno na svakih 28 dana.

Takođe, veoma je često da imate neredovnu menstruaciju tokom prve godine ciklusa. Dok ne postane redovan, može proći od šest meseci do godinu dana. Kod nekih žena nikada ni ne postane redovan. Pa ipak, ako ste seksualno aktivni, a kasni vam, dobro bi bilo da posetite svog lekara.

MIT 4: Tampon može da vam se izgubi u vagini

Dobre vesti: ništa ne može da se zagubi u vašoj vagini. Vagina se završava kod cerviksa i tampon ne može dalje od njega. Ali, ako ne možete da se setite da li ste uklonili tampon ili ne (dešava se!), probajte da legnete i potražite ga u vašoj vagini, nakon što ste dobro oprali ruke.

Vagina je duboka samo 7-10 santimetara, tako da ćete sigurno osetiti ako je tampon unutra. Ako ne uspet da ga izvadite, vaš lekar ili medicinska sestra to mogu učiniti umesto vas. Zato nemojte paničiti ili se plašiti korišćenja tampona (a možete početi da ih koristite bilo kada, to nikako neće uticati na vašu vaginu!)

MIT 5: Niko nikada nije dobio Sindrom toksičnog šoka

Možda nije bilo na vestima toliko često kao ranih 2000-ih, ali to ne znači da treba da prestanete da vodite računa o promeni tampona na vreme. Sindrom toksičnog šoka je redak, ali i dalje veoma realan i opasan. Većini žena se može desiti ako često koriste tampone sa visokim procentom upijanja predugo, zato ih menjajte na svakih 3-4 sata i koristite tampone sa što je moguće manjom apsorpcijom.

Ako ste ostavili tampon predugo u svojoj vagini, ne paničite. Verovatno ste u redu, ali ako sumnjate da imate Sindrom toksičnog šoka, odmah posetite svog lekara. Simptomi su povraćanje, visoka temperatura, dijareja, bol u mišićima, upala grla, vrtoglavica, slabost i bezvoljnost i osip sličan onome koji dobijate od opekotina od sunca.

MIT 6: PMS je samo u vašoj glavi

Ovo raspoloženje uzima maha malo pre nego što vaš period dođe? Stvaran je i potpuno normalan. Čak 20 do 50 odsto žena ima emocionalne i fizičke simptome Predmenstrualnog sindroma pet dana pre početka ciklusa.

Simptomi mogu da variraju od nadimanja, zamora, promene u apetitu, anksioznosti, napetosti, vrtoglavice do osetljivosti grudi, reći će vam svaki lekar. Vežbama i lekovima možete se izboriti sa njim. Ako vam ništa ne pomaže, posetite svog lekara.

MIT 7: Nezdravo je kada preskočite ciklus

Ne postoji nijedan medicinsko objašnjenje zašto morate dobiti menstruaciju svakog meseca i sasvim je u redu da ga kontrolišete ili zaustavite kontraceptivnim sredstvima, navode lekari. Neke devojke žele da ga preskoče zbog zdravstvenih problema, poput anemije ili bolnih grčeva u stomaku, a druge samo ne žele da krvare baš tog meseca (zbog odmora ili maturske večeri), i to je sasvim ok.

Naravno, najbolje bi bilo da se prvo posavetujete sa svojim lekarom. Ako ste seksualno aktivni i koristite kontraceptivna sredstva za kontrolu svog ciklusa, dobro bi bilo da s vremena na vreme uradite test na trudnoću. Čisto za svaki slučaj.

MIT 8: Odvratno je da imate seks u toku ciklusa

Dokle god se vi i vaš partner osećate udobno, sasvim je ok da imate odnose tokom ciklusa, naravno uz zaštitu. Možda ćete primetiti da imate posebno razvijenu seksualnu želju tokom ciklusa i to je, takođe, sasvim normalno.

Lekari kažu da menstruacija izaziva fluktuaciju hormona, a povećan protok krvi zapravo izaziva povećanje uzbuđenja, a doživljaj orgazma mnoge devojke oslobađa grčeva u stomaku koje ciklus izaziva. Uostalom, sve je do toga kako se vi osećate i šta želite. Naravno, nikako ne zaboravite da koristite zaštitu da ne bi došlo do neželjene trudnoće ili polnoprenosive bolesti.

MIT 9: Vaš period prestaje kada uđete u vodu

Ne padajte na ovaj mit, jer ćete dovesti sebe u neprijatnu situaciju. Lekari navode da krvarenje nikako ne prestaje kada uđete u vodu. Ono zbog pritiska vode možda neće biti vidljivo, ali to ne znači da se ne dešava.

Dakle, ako planirate da idete na zabavu na bazenu, obavezno ponesite tampon, jer situacija neće biti nimalo razločita od one kao kada se tuširate.

MIT 10: Ne smete da plivate u okeanu za vreme ciklusa, jer će vas ajkule napasti

Otkud ovaj blesavi mit?! Ako su vam mama ili baka rekle da se klonite okeana dok imate period, izgleda da nisu bile dovoljno informisane. Ajkule *neće* osetiti vašu krv i napasti vas.

Ne postoji nijedan dokaz da su žene u toku ciklusa podložnije napadima ajkula ili medveda, na primer, potvrđeno je od strane lekara. Dobro je znati da ovo zvanično nije istina!

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.