Srednjoškolci sa jugoistoka Srbije dobili opremu i materijale u vrednosti od preko 200.000 dinara za pokretanje sopstvenih biznisa

Sandra Gerginov, Mateja Trajković i Teodora Šuleić, učenici srednjih stručnih škola iz Vranja, Leskovca i Velike Plane ovog leta pored odmora od škole i druženja sa prijateljima razmišljaju i o preduzetništvu i pokretanju sopstvenih biznisa. Iako su tek drugi, to jest treći razred srednje škole, ovo troje mladih su motivisani da svoje znanje primene u praksi već danas, za šta su dobili i novčanu pomoć lokalnih kompanija sa juga Srbije u vrednosti od preko 200.000 dinara.

Sandra Gerginov, učenica drugog razreda medicinske škole “Dr Izabel Emsli Haton” u Vranju će uz pomoć stola za masažu, specijalizovanih masažera i ulja za masažu pokrenuti svoj salon za fizioterapeutske usluge Sansandra koji će se bolje prilagoditi potrebama i rasporedima mušterija i pružati im najkvalitetniju uslugu iz udobnosti njihovog doma ili kancelarije.

Teodora Šuleić, učenica treće godine ekonomsko-ugostiteljske škole “Vuk Karadžić” iz Velike Plane će koristeći svoje iskustvo turističkog vodiča, uz profesionalni fotoaparat i budžet za izradu promotivnog materijala kreirati turu za domaće i strane posetioce kako bi im predstavila različite lokalitete Plane i približila istoriju i kulturu svog mesta. U budućnosti planira da pokrene i sopstvenu turističku organizaciju koja će se zvati AvanTura Velike Plane.

Mateja Trajković, učenik treće godine tehničke škole “Rade Metalac” u Leskovcu će uz pomoć seta od preko 20 novih alata, bušilica, lemilica, šrafcigera, klešta i drugih, pokrenuti brzi električni servis za instalaciju, popravke i održavanje električnih uređaja u domovima u Bojniku i Leskovcu. Ono što će izdvojiti njegovu uslugu od drugih biće zakazivanje bez čekanja, popravka u što kraćem roku i bez ostavljanja nereda. 

Svoje biznis ideje Sandra, Teodora i Mateja razvili su tokom šestomesečnog programa Youth Innovation Center koji realizuje udruženje Nauči me iz Niša, tokom kojeg su se upoznali sa osnovama sveta preduzetništva i društveno-odgovornog poslovanja. Njihove ideje izabrane su kao najbolje od 25 preduzetničkih ideja srednjoškolaca na završnoj konferenciji programa nazvanoj „Kako se menja svet“ koja se održala početkom aprila meseca u hotel Ambasador u Nišu i bila donatorskog tipa.

Donacijama kompanija Bad Sistems, Blue Ocean lab, Apokrifi tim, Coming, Ing software i Codemancy Studio, kao i gostiju samog događaja, prikupljen je zajednički fond od preko 200.000 dinara za kupovinu sve potrebne opreme i alata kako bi tokom maja, juna i jula meseca Sandra, Mateja i Teodora testirali svoje ideje i upoznali se sa preduzetništvom u praksi. 

Udruženje Nauči me aktivno radi sa srednjoškolcima na razvoju njihovih znanja i veština kroz Youth Innovation Center i druge programe koje realizuje, o čemu više možete da pročitati na našem zvaničnom sajtu www.nauci.me.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.