#FreeBritney: Strašna istina o pravom životu Britney Spears

fb
tw
wa
tg

Ovih dana, internetom se širi peticija za oslobađanje Britney Spears. Pokret #FreeBritney deluje već godinama, a oko njega su okupljeni zabrinuti fanovi, koji smatraju da pop zvezda treba sama da odlučuje o svom životu, što joj je sada sudski zabranjeno.

Da, dobro ste pročitali: uprkos tome što ima 38 godina, Britney nema nikakva prava… vratimo se u prošlost da vidimo kako je do toga došlo.

Svi se sećaju turbulentne 2006. i 2007. godine, od kada život jedne od najvećih pop zvezda ikada nije ni malo isti. Do tada, Britney je u potpunosti kontrolisala izdavačka kuća. Iako je njen pevački glas dubok, od nje su tražili da koristi „baby“ glas, koji ju je i proslavio. Kada je poželela da se publici predstavi u drugom svetlu, snimila je album Original Doll… koji nikada nije ugledao svetlost dana.

Ipak, neke od pesama procurele su: demo pesme Rebellion, u kojoj je probala da pošalje poruku izbavljenja.

Be wary of others, the ones closest to you
The poison they feed you
and the voodoo that they do
But in rebellion, there’s a sparkle of truth

Drugu pesmu u etar je pustila Britney lično: u pitanju je numera Mona Lisa, što je i njen alijas, kojim se potpisivala kada je pisala pesme ili režirala spotove. U pesmi peva baš o sebi, iz trećeg lica – o javnoj ličnosti, koja posrće, dok je svi gledaju i uživaju u tome. Samu sebe je nazvala „legendom propasti“.

Now see everyone’s watching
as she starts to fall
They want her to breakdown
be a legend of her fall

Pesmu je premijerno predstavila 31. decembra 2004. godine, kada je iznenadila voditelje jedne američke radio stanice, poslavši im demo verziju.

Iako je Britney imala nemerljiv kulturološki uticaj na pop muziku, mnogi su je posmatrali samo kroz izgled i kao proizvod – što nije bilo daleko od istine. Ipak Mona Lisa je bila sve ono što Britney u tom trenutku nije bila u javnosti: jedna je od onih pesama na kojoj je ogolila sebe do tančina. Pesme znaju da nam izazovu sreću, ljubav, požudu, ljubomoru, tugu. Ova je, sa druge strane, izazivala strah.

Nedelju dana kasnije, njena izdavačka kuća pokušala je da „ispravi“ ovo, navodeći da trenutno nemaju u planu objavljivanje novog albuma (Britney je pre toga objavila album In The Zone, 2003. godine, nakon koga je otišla na uspešnu turneju The Onyx Hotel.)

Sva muzika koja je trebalo da bude objavljena kao deo albuma Original Doll nikada se više nije spominjala.

Bilo je jasno da je Britney želela da se oslobodi nametnutih stega. Da je spremala revoluciju, koja je ugušena. 

Jedna verzija pesme osvanula je na soundtrack albumu Chaotic, koji je objavila uz rijaliti program istog imena, u kome je učestvovala sa tadašnjim suprugom Kevinom Federlinom. Istovremeno, i njen život se lagano pretvarao u rijaliti.

Rodila je dva deteta, paparaci su je pratili u stopu. Intervjui koje je davala medijima nisu pomogli da opegla sliku koja je nastala u javnosti. Loša majka, posrnula pop zvezda, višak kilograma, razmazana šminka: sve što tada niste smeli da budete, ako ste hteli da budete zvezda.

U novembru 2006. godine, podnela je zahtev za razvod braka od Federlina, samo dva meseca nakon što je rodila drugog sina. Paparaci su sve češće oko nje. U februaru 2007. godine, prijavila se u centar za odvikavanje, iz kog je izašla za manje od 24 sata. Dan kasnije, pred paparacima je obrijala glavu.

Ne želim da me iko dodiruje. Dojadilo mi je da me svi dodiruju.

Usledila su još dva pokušaja odvikavanja i napad na paparaca kišobranom, koji svi pamet i danas. U aprilu je otpustila menadžera i telohranitelja, a saradnju su sa njom prekinuli menadžment kompanija i advokati.

OK! magazin, jul 2007.

U julu te godine, sama je zakazala fotografisanje za magazin OK, ali do toga nije došlo. U saopštenju, uredništvo magazina navelo je da su pred sobom imali „mladu devojku kojoj očajnički treba pomoć. Nažalost je okružena mnoštvom ljudi koji se pretvaraju kao da je sve u redu.“ Uprkos saopštenju i fotografijama koje nisu mogli da koriste, iskoristili su je i stavili na naslovnu stranu.

U to vreme, u njenom životu pojavio se čovek po imenu Sam Lutfi, koji je, kako mnogi tvrde, zaslužan za njeno posrnuće (on i dan danas ima zabranu prilaska pevačici.) Kako je njena majka Lynne Spears tvrdila, on je Britney mesecima drogirao, držao je zaključanu u stanu, a paparacima javljao kada ona izlazi napolje, kako bi je pratili u stopu. I tako je i bilo: horda foto-reportera pratila ju je u svakom trenutku.

Britney na dodeli MTV Video nagrada 2007. godine

Ništa nije pomogao ni nastup na dodeli VMA nagrada, gde je izvela pesmu Gimme More. Odevena u svetlucavi donji veš, sa lošim umetcima i još gorim plejebkom, Britney se sporo kretala po sceni, zbog čega su je mnogi već tada proglasili „propalom“. Samo dva meseca kasnije, objavila je album Blackout, koji je bez promocije (a i interneta kakvog danas znamo) dospeo na 2. mesto Billboardove liste prvo mesto izmaklo je albumu jer je Billboard pravila promenio preko noći. Mnogi izvođači i dan-danas ovaj album nazivaju revolucionarnim projektom pop muzike.

Njen privatni život nije išao u boljem smeru. Zbog svega što se dešavalo, 1. oktobra 2007. sud joj je oduzeo decu i dodelio ih ocu. Tada je krenula njena borba za starateljstvo, koja je bila mučna za gledanje; na većinu sudskih saslušanja nije ni stigla, zbog horde paparaca koji su joj onemogućavali vožnju automobila.

Poslednjeg dana januara 2008. godine, hitna pomoć i preko 12 policajaca odvelo je Britney iz njenog doma u bolnicu, gde je preko noći zadržana na psihijatriskom posmatranju.

Samo dan kasnije, sud je naredio da Britney Spears i njeno imanje budu stavljeni, privremeno, u ruke njenog oca Jamesa Spearsa, zbog bolesti pevačice. Njegove oči su bile pune suza kada je sudija to rekao. U SAD-u je ovo moguće i se ovo naziva „Conservatorship“ i neki je vid „starateljstva“ nad osobom koja „mentalno i/ili fizički nije u stanju da se stara o sebi i drugima.“ To je definitivno bio slučaj sa Britney 2008. godine.

Već 5. februara, sud je izdao zabranu prilaska Samu Lutfiju, na osnovu dokaza da ju je on drogirao, da je preuzeo njene finansije i da je kontrolisao paparace. Jedan od svedoka bila je pevačicina mama Lynne, koja je rekla da je Britney upoznala u oktobru 2007. godine i da se on tada uselio u njen dom i „ciljano preuzeo kontrolu nad njenim životom, domom i finansijama.“

Međutim, starateljstvo nad Britney Spears traje i danas, 12 godina kasnije. Neke stvari koje nama izgledaju sasvim normalno, ona ne može da radi – ukoliko ne želi da je staratelji pošalju u mentalnu ustanovu.

Ne sme da vozi automobil, da glasa, da se uda, rodi dete. Ne sme da troši SOPSTVENI novac, niti sme da vidi na šta se njen novac troši. Od prošle godine, ima samo 30% starateljstva nad decom, nakon što je njen otac napao njenog starijeg sina. Ne sme sama da napušta kuću, niti sme da ima advokata. Nema kontrolu nad karijerom, niti može da o starateljstvu govori u javnosti. Svi intervjui moraju da budu snimljeni i emitovani nakon što ih odobri njen staratelj. Kontrolišu joj društvene mreže i telefon. Nikoga ne sme da kontaktira, ako nema eksplicitnu dozvolu. Ni kafu ne sme da kupi sama!

Od 2008. godine je pop zvezda prevalila veliki put: i psihički i fizički. Čini se da joj je bolje, iako sud ne smatra tako. Ali, sve što je uradila prethonih godina, priča drugačiju priču.

Samo dva meseca posle hospitalizacije 2008. godine, gostovala je u seriji Kako sam upoznao vašu majku. Epizoda je bila toliko gledana, da su je producenti odmah zvali da reprizira rolu, što je i učinila. Šest meseci kasnije, u septembru 2008. objavila je singl Womanizer, a u decembru iste godine, na rođendan, album Circus.

Nakon toga je 2009. usledila i svetska turneja, jedna od najposećenijih te godine, na kojoj je zaradila skoro 132 miliona dolara. Odmah nakon toga, krenula je da snima album Femme Fatale, koji je objavljen 2011. godine. I taj album je predstavila na svetskoj turneji, koja je zaradila 78 miliona dolara.

Nastup iz Las Vegasa

Ni tada nije stala: već 2013. godine izbacila je album Britney Jean i vratila se nastupima: ovoga puta u koncertnoj rezidenciji u Las Vegasu pod nazivom Britney: Piece of Me. U više od 250 nastupa u 4 godine, zaradila je preko 138 miona dolara, a gledalo ju je preko 900 hiljada ljudi.

U avgustu 2016. godine objavila je novi album, Glory, i nastavila je sa nastupima u Las Vegasu. Njen tim je odlučio da je pravo vreme za novu svetsku turneju, pa je tako paralelno sa koncertima u Vegasu, putovala po svetu tokom 2017. i 2018. godine.

U oktobru 2018. godine, najavila je da se vraća u Las Vegas: nova koncertna rezidencija trebalo je da nosi naziv Britney: Domination, a prvi koncert zakazan je za 13. februar 2019. godine. Trebalo je da po koncertu zaradi pola miliona dolara, što bi je učinilo najplaćenijim izvođačem u Vegasu.

Ipak, 4. januara 2019. godine, najavila je da se rezidencja otkazuje zbog teške bolesti njenog oca. Njen tim je najavio i da Britney ide na neodređenu pauzu i da su sve poslovne aktivnosti na čekanju, kako bi se posvetila porodici.

U martu 2019. godine, jedan od njenih staratelja, advokat Andrew Wallet dao je otkaz, ostavljajući njenog oca kao jedinog staratelja. Istovremeno, medijima je poturena informacija da se Britney prijavila u psihijatrisku ustanovu, kako bi se „izlečila od stresa“ izazvanog očevom bolešću.

Rađanje pokreta #FreeBritney

A onda stiže još drame. Podkast Britney Gram objavio je informacije anonimnog pravnog tima, koji tvrdi da je Britney u ustanovi protiv svoje volje i to od januara 2019. godine, te da ju je otac tamo smestio, nakon što je ona odbila da uzima lekove za bipolarni poremećaj, od koga boluje, ali i zbog toga što je prekršila „pravila“ – vozila je automobil bez dozvole.

Ovaj podkast ali i nekolicina drugih medija postavila je logično pitanje: zbog čega je Britney i dalje pod starateljstvom (koje je trebalo da se okonča 2009. godine)? Tako se rodio pokret #FreBritney koji su podržale i Cher, Paris Hilton, Mario Lopez, Miley Cyrus, Courtney Love, Rose McGowan, Heidi Montag, Jeffree Star, Eve i Tinashe.

LA Magazine

Pokret je brzo uzeo maha i na društvenim mrežama, koliko god je pevačicin pravni tim (koji ona ne kontroliše) pokušao da ga ugušu. Fanovi tvrde da su Britney uskraćena osnovna ljudska prava, a da je na čelu svega njen otac, ali i menadžerka Lou Taylor, koja je prva inicirala da se Britney stavi pod starateljstvo. Lou je, inače, bliska prijateljica cele porodice i redovno ostavlja komentare na sve fotografije.

Istovremeno, procureli su i emailovi iz 2007. godine, u kojima Britney kritikuje oca i optužuje menadžera Larryja Rudolpha (koji je i menadžer Miley Cyrus) da joj je davao alkohol, a potom je slao na odvikavanje.

Nakon protesta fanova ispred sudnice u kojoj se održavalo saslušanje povodom starateljstva, Britney se oglasila na Instagramu, videom u kome izgleda kao da je uplakana, a u kome kaže da je u njenom životu sve u redu i da ne treba da veruju svemu što pročitaju – a posebno ne emailovima koji su procureli, za koje tvrdi da ih je napisao Sam Lutfi. Ovo je i bio i prvi put od 2007. da je Britney pomenula njegovo ime. Nakon saslušanja 10. maja 2019. godine, sudija je naredio istragu vezano za starateljstvo.

Pevačicin otac je navodno 3. septembra 2019. godine napao njenog 13-godišnjeg sina Seana Prestona. Policija je bila u porodičnom domu Spearsovih, a kasnije je otkriveno da su se deda i unuk toliko posvađali da je deda polomio vrata na spavaćoj sobi, zbog čega je pozvana policija i pokrenuta je istraga za zlostavljanje dece. Britney je odmah decu poslala ocu, a njen otac sada ima zabranu prilaska njenoj deci na 3 godine.

7 dana kasnije, 10. septembra 2019. godine, njen otac je podneo zahtev da se skine sa pozicije staratelja. Na njegovo mesto postavljena je Jodi Montgomery, koja dugo godina radi u menadžerskom timu pevačice. Ona ima kontrolu nad njenim životom, ali ne i imanjem i novcem.

Naravno, to što je neko nečiji staratelj nije besplatno: svake godine, Britney plaća 1,1 milon dolara kako bi bila u zatvoru, odnosno da se starateljstvo nad njom nastavi. Njen otac je dobijao preko 100 hiljada dolara kao platu. Mesečno plaća advokatima 15 hiljada dolara, a ne sme da ih izabere sama. Iako se njeno bogatstvo procenjuje na preko 250 miliona dolara, nedeljno sme da potroši 1500 dolara.

Britney je došla u žižu interesovanja nakon što se priključila društvenoj mreži TikTok, a tamo i na Instagramu redovno objavljuje video snimke na kojima šeta u različitim odevnim kombinacijama. Svi su ubeđeni da nešto nije u redu i da videima pokušava da pošalje neku poruku. Nakon što su neki počeli da je ismevaju, pokret #FreeBritney krenuo je da objašnjava situaciju i moli za podršku.

Fanovi su već sakupili 100 hiljada potpisa za peticiju, kojom će insistirati da se Bela kuća oglasi po osnovu ljudskih prava pop zvezde. Preko 185 hiljada ljudi potpisalo je peticiju kojom se zahteva da Britney sama odabere advokata. Organizovali su i pisanje sudskim supervizorima, kako bi se obezbedilo neutralno nadgledanje starateljstva.

Sledeće sudsko saslušanje u slučaju starateljstva zakazano je za 22. jul. Ispred suda će i tada biti održan protest, a ishod ćemo saznati već istog dana.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.