in

WTFWTF CryCry WINWIN LOVE!LOVE! OMGOMG

Svet šokiran činjenicom da Dua Lipa promoviše ekstremni albanski nacionalizam

Možda je  jedna od najtraženijih i najslušanijih pop pevačica, kako u svetu, tako i kod nas, ali ko bi rekao da će na svojim društvenim mrežama otkriti da je ekstremni nacionalista, te da širi fašističke ideje?!

Ceo svet ostao je šokiran kada je Lipa na svojim društvenim mrežama prvo podelila grafikon pod nazivom „Zašto Kosovo nikada neće biti Srbija“, koji je brzo obrisala – a onda okačila nešto još gore.

Trenutno je na njenom profilu i dalje dostupna objava u kojoj veliča ideju Velike Albanije. Ovo je ultranacionalistički pokret koji veliča postojanje države u kojoj žive Albanci, a koja se prostire na teritoriji Albanije, Makedonije, Grčke i Srbije.

printscreen twitter

Ovo se inače naziva iredentizam, što je nacionalistički pokret i ideologija koja se zalaže za menjane državnih granica kako bi etničke manjine koje žive na jednom području došle pod vlast države gde čine većinu.

Ovakav diskurs ne samo da nema mesta u modernom dobu, već je i opasan na više nivoa!

Kosovo i Metohija svakako je jedan od takvih područja, a zbog ovoga je na Kosmetu besne rat od februara 1998. do maja 1999. godine, od kada je ta teritorija bila pod upravo Ujedinjenih nacija, sve dok nisu proglasili nezavisnost 2007. godine.

Srpski fanovi, ali i drugi fanovi širom sveta ostali su šokirani promocijom nacionalizma koji nema uporište u realnosti, a nezadovoljstvo su iskazali u komentarima.

Dua Lipa, koja je inače rođena u Londonu, Prištinu je posetila prvi put sa 11 godina, ali joj dobar deo porodice živi i radi tamo. Jedna je od ambasadorki tkzv. države Kosovo, što znači da je plaćena da je promoviše u javnosti.

Pretplati se na naš YouTube kanal
Zaprati nas na Instagramu za još vesti