Razumevanje pristanka: Možete reći „ne“ kad god poželite

Pristanak je kada izabereš da uzmeš udela u nekom obliku seksualnog čina sa drugom osobom – i taj izbor je načinjen bez prisile, tvoje i partnerove, ili pritiska. To znači da ljudi koji učestvuju sigurno žele da uzmu udela, i to je odgovornost da i jedno i drugo date potpuni pristanak.

Važno je napomenuti da pristanak nije bez prava na opoziv. Pristanak može biti poništen u bilo koje vreme, iz bilo kog razloga.

Svaki put kada vi i vaš partner budete želeli da radite nešto vezano za seks, potreban je obostrani pristanak. Sve se čini dovoljno jasnim.

Ali, većina devojka nam se obratila za pomoć, pa bi bilo dobro da razjasnimo stvari na konkretnim pitanjima.

“Moj dečko i ja smo jednom imali seks, ali meni se zaista nije svidelo. Mislim da nisam spremna da nastavim da ga upražnjavam, ali brinem se da će me on ostaviti, ako mu kažem kako se osećam…“

Pre svega, važno je da mu kažeš da želiš da prekinete sa seksom, ako ne uživaš u njemu. Sedite da razgovarate i reci mu da želiš da sačekaš neko vreme dok ne stupite opet u seksualni odnos. Ako je on pristojna osoba, razumeće i sačekati dok ti ponovo ne budeš spremna. Ako ti se učini da on nije uredu sa ovom tvojom odlukom i ako se zabrineš da će te ostaviti, iskreno, trebalo bi ti da ostaviš njega! On treba da poštuje tvoje lične izbore – uostalom, nisi li ti ispoštovala njegove?

“Flertovala sam sa jednim momkom preko poruka i rekla mu da želim seks, ali sada sam se predomislila. Da li i dalje treba da imam seks sa njim?“

Naravno da ne. Samo zato što si flertovala sa momkom ne znači da si dužna da imaš seks sa njim. Imaš svu slobodu da kažeš “ne“ seksu, u bilo kom momentu, čak iako si mu preko poruka rekla da si zainteresovana. “Ne“ znači “ne“ i odluka je uvek tvoja.

“Slala mi je nage fotografije – to znači da želi da ima seks sa mnom i da mora da ga ima.“

Svaki momak koji ovako razmišlja, treba da sedne i da preispita svoje razmišljanje. Prvo i osnovno, svako može da radi sa svojim telom i fotografijama šta god želi, sve dok to ne ugrožava druge ljude. Drugo, niko nema pravo da primorava drugu osobu na bilo kakav odnos – prijateljski, ljubavni, seksualni – ukoliko druga osoba ne oseća isto. Dakle: šta god ti neko pošalje ili kaže, apsolutno ne mora da ima seks sa tobom zbog toga. Ili: kome god pošalješ ili kažeš nešto, nisi u obavezi da spavaš sa njim zbog toga.

“Ako se oblačiš provokativno, to mora da znači da želiš seks.“

Šta uopšte znači „provokativno“ oblačenje? Tako je, definicija je različita za svakog i svako ima sopstvene granice – koje drugi moraju da poštuju. Žrtve silovanja mogu biti potpuno odevene ili potpuno nage – garderoba ne može poslati poruku da neko želi seks.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.