in ,

WINWIN LOVE!LOVE!

Razumevanje PRISTANKA: Možete reći „ne“ kad god poželite

Pristanak je kada izabereš da uzmeš udela u nekom obliku seksualnog čina sa drugom osobom – i taj izbor je načinjen bez prisile, tvoje i partnerove, ili pritiska. To znači da ljudi koji učestvuju sigurno žele da uzmu udela, i to je odgovornost da i jedno i drugo date potpuni pristanak.

Važno je napomenuti da pristanak nije bez prava na opoziv. Pristanak može biti poništen u bilo koje vreme, iz bilo kog razloga.

Svaki put kada vi i vaš partner budete želeli da radite nešto vezano za , potreban je obostrani pristanak. Sve se čini dovoljno jasnim.

Ali, većina devojka nam se obratila za pomoć, pa bi bilo dobro da razjasnimo stvari na konkretnim pitanjima..

“Moj dečko i ja smo jednom imali seks, ali meni se zaista nije svidelo. Mislim da nisam spremna da nastavim da ga upražnjavam, ali brinem se da će me on ostaviti, ako mu kažem kako se osećam…“

Pre svega, važno je da mu kažeš da želiš da prekinete sa seksom, ako ne uživaš u njemu. Sedite da razgovarate i reci mu da želiš da sačekaš neko vreme dok ne stupite opet u seksualni odnos. Ako je on pristojna osoba, razumeće i sačekati dok ti ponovo ne budeš spremna. Ako ti se učini da on nije uredu sa ovom tvojom odlukom i ako se zabrineš da će te ostaviti, iskreno, trebalo bi ti da ostaviš njega! On treba da poštuje tvoje lične izbore – uostalom, nisi li ti ispoštovala njegove?

“Flertovala sam sa jednim momkom preko poruka i rekla mu da želim seks, ali sada sam se predomislila. Da li i dalje treba da imam seks sa njim?“

Naravno da ne. Samo zato što si flertovala sa momkom ne znači da si dužna da imaš seks sa njim. Imaš svu slobodu da kažeš “ne“ seksu, u bilo kom momentu, čak iako si mu preko poruka rekla da si zainteresovana. “Ne“ znači “ne“ i odluka je uvek tvoja.