Foto: Shutterstock
in

Danas je Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije: Kakav je položaj LGBTQ+ osoba u Srbiji?

Za pripadnike LGBTQ+ populacije život je daleko od savršenog u Srbiji

Foto: Shutterstock

Na današnji dan pre 31 godinu homoseksualnost je skinuta sa liste mentalnih bolesti, zbog čega baš danas obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije – IDAHOBIT.

U našoj zemlji, zapravo u glavnom gradu Beogradu, današnji dan biće obeležen kroz nekoliko događaja, no za pripadnike LGBTQ+ populacije život je daleko od savršenog, što je pokazalo najnovije istraživanje ILGA-Europe, organizacije koja rangira ravnopravnost LGBTI osoba u Evropi.

IGLA listu objavljuje svakog 17. maja, a podaci se prikupljaju preko zvaničnih organizacija.

Jednakost i nediskriminacija, porodično pravo, sloboda okupljanja, zločini iz mržnje prema LGBT osobama, pravo na utočište i jednako tretiranje svih polova neke su od kategorija po kojima se računa nivo ravnopravnosti osoba.

Od mogućih 100%, Srbija ima samo 33% na osnovu kvaliteta života LGBTQ+ zajednice. Iako Srbija i dalje odbija da dostavlja podatke o zločinima protiv LGBTQ+ osoba, nevladina organizacija Da se zna! imala je u 2019. godine prijavljena 63 slučaja protiv LGBTQ+ osoba, što je 50% više u odnosu na godinu pre.

Ne pomaže ni to što je novoizabrani ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović poznat po mizogenim i homofobičnim izjavama i stavovima, a predsednik republike Aleksandar Vučić otvoreno kaže da neće potpisati potpisati Zakon o istopolnim zajednicama, ako ga Skuština bude usvojila.

Osobe koje su hirurški promenile pol sada mogu da predaju medicinsku dokumentaciju, kako bi im pol bio promenjen i u dokumentima.

Danas u 18 časova održaće se „Delikatesni ponedeljak“ u Kulturnom centru Grad u Beogradu, a prikupljeni novac od bonova za hranu biće doniran Solidarnoj kuhinji dok će organizacija Point omogućiti, u okviru događaja, besplatno testiranje na HIV, hepatitis C i sifilis.

1 komentar

Napiši nam šta misliš
  1. Jako je važno i lepo što edukujete ljude o ovom prazniku. Ne postoji opravdan razlog za diskriminaciju ljudi, a naročito ako je razlog samo taj što osoba pripada LGBTQ+ populaciji. Hvala na ovom obrazujućem članku!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *