Danas je Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije: Kakav je položaj LGBTQ+ osoba u Srbiji?

Foto: Shutterstock

Na današnji dan pre 31 godinu homoseksualnost je skinuta sa liste mentalnih bolesti, zbog čega baš danas obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije – IDAHOBIT.

U našoj zemlji, zapravo u glavnom gradu Beogradu, današnji dan biće obeležen kroz nekoliko događaja, no za pripadnike LGBTQ+ populacije život je daleko od savršenog, što je pokazalo najnovije istraživanje ILGA-Europe, organizacije koja rangira ravnopravnost LGBTI osoba u Evropi.

IGLA listu objavljuje svakog 17. maja, a podaci se prikupljaju preko zvaničnih organizacija.

Jednakost i nediskriminacija, porodično pravo, sloboda okupljanja, zločini iz mržnje prema LGBT osobama, pravo na utočište i jednako tretiranje svih polova neke su od kategorija po kojima se računa nivo ravnopravnosti osoba.

Od mogućih 100%, Srbija ima samo 33% na osnovu kvaliteta života LGBTQ+ zajednice. Iako Srbija i dalje odbija da dostavlja podatke o zločinima protiv LGBTQ+ osoba, nevladina organizacija Da se zna! imala je u 2019. godine prijavljena 63 slučaja protiv LGBTQ+ osoba, što je 50% više u odnosu na godinu pre.

Ne pomaže ni to što je novoizabrani ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović poznat po mizogenim i homofobičnim izjavama i stavovima, a predsednik republike Aleksandar Vučić otvoreno kaže da neće potpisati potpisati Zakon o istopolnim zajednicama, ako ga Skuština bude usvojila.

Osobe koje su hirurški promenile pol sada mogu da predaju medicinsku dokumentaciju, kako bi im pol bio promenjen i u dokumentima.

Danas u 18 časova održaće se „Delikatesni ponedeljak“ u Kulturnom centru Grad u Beogradu, a prikupljeni novac od bonova za hranu biće doniran Solidarnoj kuhinji dok će organizacija Point omogućiti, u okviru događaja, besplatno testiranje na HIV, hepatitis C i sifilis.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.