in

Danas je Dan planete Zemlje: 5 stvari koje možete učiniti da pomognete očuvanje planete

Ovo je 5 stvari koje možete učiniti da pomognete očuvanje planete.

Danas se obeležava Dan planete Zemlje, jedne i jedine planete na kojoj živimo i na kojoj je život moguć. Ovaj dan je povod da se preispita odnos prema planeti i istovremeno je javna kampanja da se zaustave ili ublaže posledice destruktivnog civilizacijskog razvoja.

Iako tehnički svakog dana treba da čuvamo planetu, danas bismo mogli da steknemo neke nove navike, koje pomažu očuvanje. Postoji mnogo sitnica koje možete učiniti i tako pomognete u spasavanju zemlje od globalnog zagrevanja i potpunog uništenja.

Ovo je 5 stvari koje možete učiniti da pomognete očuvanje planete.

Zasadite drvo

Drveće ne samo da hladi stvari (zajedno mogu da pomognu da se temperatura grada smanji do 10 stepeni), već čiste vazduh i daju više kiseonika. Posadite jedno u dvorište porodične kuće. Druga opcija je da sadite sopstveno voće i povrće koje će biti od koristi za vaše zdravlje i smanjiti količinu emisije fosilnih goriva.

Vozite bicikl

Pronađite alternative za prevoz koje pomažu u smanjenju vašeg ugljeničnog otiska, ali vas pokreću. Što je manje automobila na putu, manje emisije ugljendioksida zagađuje vazduh i doprinosi globalnom zagrevanju. Vožnja biciklom i šetnja su dva sjajna izbora.

Koristite višekratne kese

Već dve godine, u Srbiji se u prodavnicama naplaćuju plastične kese, zbog čega bi bilo dobro da uvek sa sobom nosiš cegere, višekratne torbe i kese, u koje možeš da strpaš sve što pazariš. Od uvođenja naplate plastičnih kesa u supermarketu njihova potrošnja opala je za 5 puta, što pomaže očuvanju prirode.

Koristite boce za vodu

To što bacate svoje plastične boce sa vodom u kantu za reciklažu ne znači da ne štete životnoj sredini. Za proizvodnju svih tih boca potrebno preko 1,5 miliona barela nafte svake godine, a složićemo se da nemamo svi naviku da recikliramo. Plus, boce za vodu sada imaju toliko kul dezena, da možeš da ih kombinuješ i sa stajlingom.

Provedite vreme napolju

Dan planete Zemlje je samo podsetnik na to kako je lepa naša planeta. Iskoristite to! Ako imate dvorište, provedite što je više vremena moguće na otvorenom čitajući, ručajući ili samo duboko udišući svež vazduh. Ako živite u većem gradu i na otvorenim prostorima je gužva, pokušajte da prošetate van radnog vremena kada su ulice tiše. Pokušajte da provedete neko vreme napolju i pokažete ljubav prema neverovatnom mestu koje svi zovemo domom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *