Da li je Sunđer Bob gej: Zbog čega je bitno da crtani filmovi imaju LGBTQ+ likove

Mesec jun obeležava se kao Mesec ponosa u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i dobrom delu svetu, odnosno mesec u kome se proslavlja LGBTQ+ zajednica.

Zbog čega je baš jun mesec ponosa? Zbog toga što se 28. jun 1969. godine odigrala Stounvolska revolucija, kada su se LGBTQ+ osobe suprotstavile policijskoj raciji, tokom protesta koji su trajali tri dana. Ovaj događaj se označava kao početak savremenog LGBT pokreta, a 28. jun je Međunarodni dan ponosa LGBT osoba.

Naravno, kapitalizam je i ovde upleo svoje ruke, pa se čini da se kompanije u SAD svakog juna utrkuju koja će pokazati da joj je više stalno do LGBTQ+ zajednice: neke samo formalno, a neke i finansijskom podrškom organizacijama koje se bave podrškom zajednice.

https://twitter.com/Nickelodeon/status/1271795092391682048

Dečiji kanal Nickelodeon prošle je nedelje tvitovao da „slavi mesec ponosa zajedno sa LGBTQ+ zajednicom i njihovim saveznicima“, uz fotografije transrodnog glumca Michaela D. Cohena iz serije Henry Danger, Avatara Korre iz serije Legenda o Kori, koja je biseksualna, ali i Sunđer Boba, čija seksualnost nije do sada dovođena u pitanje.

Odmah se digla kuka i motika, uglavnom bez razloga: iako je autor serija o Sunđer Bobu ranije izjavio da je njegov lik aseksualan, mnogi su pomislili da je sada jasno da je imaginarni crtani lik gej.

I dok su mnogi pozdravili ovakvu odluku televizijskog kanala, mnogi su je i osudili bez razloga.

A zbog čega je važno da se LGBTQ+ pojavljuju u serijama i filmovima za decu?

Ne, nije u pitanju propaganda, nametanje stava ili izbora – jer biti pripadnik LGBTQ+ zajednice nije ni stav ni izbor – već se tako rodiš ili ne. I dok su ovakvi likovi do nedavni bili ili potpuno izbrisani iz serija ili krajnje karikirani i predstavljeni kroz stereotipe, to konačno počinje da se menja.

Mnogim ljudima nemoguća je ideja da poznaju neku LGBTQ+ osobu, iako su one svuda oko nas. Zbog toga je važno prikazati ih u serijama, filmovima, pa i crtanim filmovima, kao sastavni deo svačijeg života. Ovim se zajednici daje ne samo na vidljivosti, već se deca uče prihvatanju različitosti i toleranciji. Ovim se zabrinutoj deci koja misle da su jedina i sama na svetu daje šansa i nada da shvate da nisu, iako misle da su drugačiji.

I ne, dragi zabrinuti moralisti, dete ne može „postati gej“ ako gleda crtani film. Može samo da nauči da voli i ne širi mržnju, a to bi dobro došlo i nekim odraslim ličnostima.

ŠERUJ OVAJ TEKST:

1 komentar

Napiši nam šta misliš

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to Top

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.