5 klasika koje treba da pročitaš ove jeseni

Leto polako prolazi, a to znači samo jedno: topli kakao, miris karamele i omiljena knjiga nešto su što mogu da ti poprave kišne jesenje dane, kojih će i te kako biti. A ako ne znaš šta da čitaš tokom takvih dana, ne brini – pripremili smo ti 5 klasika koje treba da pročitaš ove jeseni. Ali, tu se prila ne završava: zajedno sa Kontrast izdavaštvom donosimo ti 15% popusta na sve narudžbine sa njihovog sajta, ukoliko ukucaš kod teenstar. Pogledaj naše predloge i baci se na čitanje!

1984/Životinjska farma – Džordž Orvel

Za početak, dva klasika u jednoj knjizi. Onaj ko ih nije pročitao, ne zna šta propušta – uprkos tome što su knjige napisane kada su kamere i televizija bili tek u povoju, Orvel je znao kakav nas svet čeka – Veliki brat je postao realnost, a svi mi moderni zatvorenici tehonologiji. Obavezna literatura!

Alisa u zemlji čuda – Luis Kerol

Ovaj klasik svi dobro znamo: objavljen je daleke 1865. godine i od tada se smatra jednom od najboljih dečijih knjiga ikada, ali ima li ova knjiga i neko skriveno značenje, koje možemo da izvu čemo nakon ponovnog čitanja? Postoje razne teorije o načinima na koje je Kerol napisao Alisu, ali jedno je sigurno: štivo je kome se možeš vratiti iznova i iznova. Postoji i nastavak – Alisa u zemlji iza ogledala, koji nikad nije postao popularan kao prvi deo, ali je opet značajan.

Starac i more – Ernest Hemingvej

Ako vas je kojim slučajem ova knjiga zaobišla u srednjoj školi, to hitno mora da se ispravi. Starac i more je verovatno najpoznatiji roman najpoznatijeg pisca na svetu. Priča o ribaru sa Kube koji se tokom tri dana bori sa silama prirode da preživi na otvorenom moru – ali i sa svojom ljudskom naravi koja, sačinjena od slabosti, ponosa, strahova i svesti o svojoj krhkoj prirodi, može veoma lako postati i glavni protivnik u borbi za život.

Drakula – Brem Stoker

Klasik i naučna fantastika u jednom, priča koju ste čuli na 101 način u svom izvornom obliku. Na ovu knjigu su u izvesnoj meri uticala i srpska narodna predanja, kao deo folklora balkanskih naroda koji su delili predanje o Drakuli (vampir je srpska reč). Stokerova priča o vitezu koji je prodao svoju dušu kako bi zauvek lutao zemljom, progonio je svojim prokletstvom, predstavlja začetak „vampirskog“ žanra u književnosti

Zločin i kazna – Fjodor Dostojevski

Sad već pričamo o teškoj artiljeriji: Iako je ovo jedan od najvećih psiholoških romana u istoriji književnosti, opis mu je jednostavan: u agoniji zbog materijalne oskudice ruski student Rodion Raskoljnikov odlučuje da ubije zelenašicu Aljonu Ivanovnu.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.