Zimska kratkodnevica: Ko slavi najkraći dan u godini?

Ako ste odgledali bar jednu epizodu serije Chilling Adventures of Sabrina, sigurni smo da ste čuli za pojam solsticij, odnosno zimska kratkodnevice.

Ovaj pojam ima specifično značenje i proslavu u pomenutoj seriji: Sabrina je, u prvoj sezoni odlučila da prizove duh svoje pokojne majke, zbog čega je u pomoć pozvala Čudne sestre. Naravno, sve krene po zlu pa se pojave raznorazna mitska bića.

A kako se zimska kratkodnevnica obeležava u stvarnom životu?

Mnogi već danima osećaju dolazak zimske kratkodnevice, odnosno solisticija, jer svakog dana dobijamo sve manje i manje sunčeve svetlosti, postajemo umorniji, i nismo naročito voljni za nove poduhvate. Potreba za odmorom je sve veća.

Znamo da je Zemljin nagib razlog za pojavu godišnjih doba. Naša planeta se okreće oko Sunca nagnuta u proseku za 23.5 stepeni, pa severna i južna hemisfera ne primaju jednake količine sunčeve svetlosti što uzrokuje i kratkodnevice, dugodnevice i ravnodnevice, samim tim i godišnja doba.

Hladniji period na svakoj hemisferi se događa u polovini godine kad je Zemlja udaljenija od Sunca i to je zimska kratkodnevica (decembar na severnoj, a jun na južnoj) kad označava da je polovina sveta udaljena od Sunca pod ekstremnim uglom. Nedostatak sunčevih zraka čini zimski solsticij najmračnijim danom u godini, ali ne i najhladnijim.

Sunčev luk preko neba je u stalnom padu i postaje kraći od juna. U zimskom solsticiju na severnoj hemisferi, dostiže najniži mogući luk, toliko nisko da u nekoliko dana oko solsticija se čini da izlazi i zalazi na istom mestu. Ovaj fenomeno je i proizveo latinsku frazu iz koje je reč solsticij potekla (solstitium), a koja znači Sunce miruje.

Koliko traje najkraći dan

U zavisnosti od toga gde se nalazite, zavisi i trajanje zimske kratkodnevice.

Kad biste merili prema Griničkoj opservatoriji iz Londona, videli biste da najkraći dan traje sedam sati, 49 minuta i 43 sekunde – što je više nego upola manje od dnevnog svetla koje dobijamo tokom letnje dugodnevnice.

Ali kao se približavamo Severnom polu, dan je sve kraći, tako na Islandu dan između izlaska i zalaska sunca traje svega dva sata i 14 minuta.

Međutim, onima koji žive u blizini Ekvatora, razlika će biti skoro neprimetna.

Drevni rituali posvećeni solisticiju

U drevnom svetu, ljudi su izgradili brojne spomenike kako bi proslavili solsticij.

Jedan primer je Njugrejndž, veliki spomenik iz kamenog doba izgrađen u irskom selu oko 3.200. godine p.n.e ili oko hiljadu godina pre Stounhendža. Smatra se da je imao neki oblik religijskog značaja budući da je bio usklađen s kretanjem Sunca.

Narod Parakasa iz Perua, koji je živeo između 800. i 100. godine p.n.e ispresecao je pustinju linijama u zemlji i kamenu koji se zovu geoglifi što povezuje humke sa mestom gde Sunce u zimskom solsticiju zalazi na horizontu. Poznate Naska linije izazivaju strahopoštovanje i inspirisane su majmunima, gušterima i drugim figurama koje su ugravirane u zemlji između 1. i 700. godine nove ere, a takođe su povezana sa zimskim solsticijem.

Karnak u drevnom Egiptu je izgrađen i usklađen sa zimskim solsticijem u Luksoru pre više od 4.000 godina. Slične trase mogu da se vide i u Angkor Vatu u Kambodži i Maču Pikču u Peruu.

U Starom Rimu, festival Saturnalije počinjao je 17. decembra i trajao sedam dana. Kao što samo ime kaže, trebalo je da oda počast Saturnu, ocu bogova koji je podario ime i šestoj planeti našeg sunčevog sistema.

Čarobna noć

Za narode Istočne Azije, pogotovo za Kineze, Korejce i Japance, festival Dongži koji počinje na zimsku kratkodnevicu, jedno od najvažnijih doba u godini.

Dongži znači „ekstremna zima“ i vreme je kad se slavi povratak dužih dana i, na kraju, povećanje pozitivne energije. Poreklo festivala korene vuče od jina i janga – filozofije ravnoteže i harmonije u kosmosu.

Prema drevnoj legendi sve želje i misli u noći zimskog solisticija biće ispunjene. Takođe, postoji verovanje da ovaj dan treba iskoristiti za planiranje novih poduhvata koje nameravate da sprovedete naredne godine.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.