Zbog serije „13 razloga zašto“ porastao broj samoubistva dece

fb
tw
wa
tg
NETFLIX

Prema studiji sprovedenoj u SAD-u, od aprila 2017. godine broj samoubistava među decom u dobi od 10 do 17 godina u porastu je za jednu trećinu.

Taj porast dogodio se nakon što je Netfliks počeo s prikazivanjem serije 13 razloga zašto.

Autori studije iz Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) objavili su kako zbog ograničenih podataka ne mogu da pronađu direktnu vezu s porastom broja samoubistava i serije, ali kako je od aprila do decembra 2017. godine zabeleženo čak 195 samoubistava dece u uzrastu od 10 do 17 godina više u odnosu na prethodne godine.

Većinu samoubistava počinili su dečaci.

NETFLIX

Iz NIH-a su o rezultatima svoje studije u koju je bilo uključeno nekoliko univerziteta, bolnica i Nacionalni institut za mentalno zdravlje napisali kako „bi morala služiti kao podsetnik kako bi trebalo voditi računa o mogućim neželjenim posledicama prikazivanja samoubistva kao i poziv industriji zabave i medijima da koriste najbolja dostupna iskustva kada se bave tom temom“.

Serija 13 razloga zašto govori o tinejdžerki Hanni Baker koja je ostavila 13 snimaka u kojima objašnjava zašto se odlučila na samoubistvo.

U poslednjoj sceni prve sezone glavna je junakinja prikazana kako seče vene u kadi. Taj je kadar uznemirio roditelje i zdravstvene radnike pa je Netflix morao da postavi dodatno upozorenje za gledaoce.

Druga sezona je započela s emitovanjem u maju prošle godine, a trenutno se snima i treća.

„Ovo je vrlo važna tema i vrlo naporno radimo na tome da joj pristupimo odgovorno“, izjavio je portparol Netflixa dodavši da su rezultati NIH-ove studije u suprotnosti s onima do kojih su došli istraživači u Pensilvaniji.

Prema toj studiji osobe u uzrastu između 18 i 29 godina koje su gledale seriju 13 razloga zašto ređe prijavljuju samoubilačke misli od onih koje nisu gledale seriju.

Izvršni direktor Netflixa Reed Hastings prošle godine je branio nastavak snimanja serije rečima: „To je vrlo popularna i uspešna serija, radnja je sugestivna i kontroverzna, ali niko je ne mora gledati“.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.