Zbog Kim Kardashian, Instagram zabranio reklamiranje proizvoda za mršavljenje

U Sjedinjenim Američkim Državama reklamiranje različitih proizvoda koji navodno pospešuju mršavljenje, a nisu provereni sa lekarima, uzelo je maha, zbog čega je ova društvena mreža morala da preuzme drastine mere kako bi zaštitila korisnike, a pre svega tinejdžere od negativnog uticaja koje na njih mogu da imaju ove reklame.

Proizvodi poput „detoks čajeva“ za čišćenje tela i prahova za mršavljenje, koje je u više navrata reklamirala Kim Kardashian, ali i njene sestre, više neće moći da se reklamiraju tako lako.

Jameela Jamil

Instagram sprovodi ovu kampanju u saradnji sa glumicom Jameelom Jamil iz serije The Good Place, koja je prošle godine pokrenula kampanju o pozitivnom odnosu prema telu pod nazivom Težim.

Prema novim pravilim, pomenuta društvena mreža će ograničiti objave koje promovišu i podstiču na kupovinu proizvoda za mršavljenje ili kozmetičkih procedura, tako da ih mlađi od 18 godina ne mogu videti. Takođe, biće uklonjen svaki sadržaj u kojem se navode dijete „sa čudesnim rezultatima“, uz promociju proizvoda za mršavljenje i uz kodove za popust.

„Ovo je ogroman uspeh u našoj konstantoj borbi protiv takozvane industrije dijeta,“ rekla je glumica.

Proizvodi za mršavljenje neretko su u centru pažnje poznatih i uticajnih ličnosti koje ih promovišu, pa se tako Kim prošlog maja našla na udaru javnosti, nakon što je reklamirala lizalice za suzbijanje apetita.

Nju je tada osudila Jameela, nazivajući Kim „strašnom i toksičnom za devojke“, jer svoju platformu koristi za nešto ovako negativno. Instagram je izbrisao sve tri objave o lizalicama kao odgovor na prigovore javnosti, ali se nakon toga izvinio Kardashian.

„Želimo da Instagram bude pozitivno mesto za sve koji ga koriste i ova nova pravila su deo našeg kontinuiranog rada na smanjenju pritiska koji ljudi ponekad mogu da osete kao rezultat uticaja društvenih mreža“, kažu iz Instagrama.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.