in

GrrrGrrr LOVE!LOVE! SlatkoSlatko LOLLOL OMGOMG

Zbog Kendall Jenner naučnici definisali „sadfishing“ poremećaj

Sadfishing najnoviji je fenomen deljenja ličnih problema na društvenim mrežama, ne bi li ste dobili sažaljenje. Nastao je u SAD-u, a termin je napravljen od reči sad – tužan i fishing – pecanje.

Cilj ovog „poremećaja“ jeste privući publiku ili pridobiti javnost, a naučnici su već uradili nekoliko studija, koje su za cilj imale otkriti šta je istinski poziv u pomoć, a šta samo potreba za pažnjom. Kakva je razlika između njih i kako ih razlikovati?

Sve je počelo sa Kendall Jenner i to prošle godine, kada je objavljeno da je ona novo zaštitno lice Proactiva. Kris Jenner je mesecima ranije najavljivala novi projekat svoje ćerke, rekavši da joj treba „hrabrosti da objavi ovu stvar“. I dok su mnogi mislili da će Kendall svima priznati da je lezbejka, kako se spekulisalo, istina je bila sasvim drugačija.

Sve je bio deo nove kampanje u kojoj se Kendall bori protiv bubuljica. Britanski tabloid Metro ovaj njen potez nazvao je „sadfishingom“ jer je pokušala da proda proizvod izazivajući sažaljenje pratilaca.

Istraživači iz agencije Digital Awereness u Velikoj Britaniji rekli su da su mladi izloženi negativnim kritimama zbog toga što o privatnim problemima govore na internetu. Pored sažaljenja, uvek postoji rizik da će neko negativno prokomentarisati ono što pišete.

Zaključak je jednostavan: umesto da sa svima podelite problem, ne biste li dobili neki lajk koji će vam privremeno pomoći, možda je bolje da se za pomoć obratite bliskom prijatelju, članu porodice ili terapeutu.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

komentara