Zbog čega je važno da mladi glasaju?

Glasanje u današnje vreme i nije nešto popularno među mladima, a izlazak na glasačke izbore gotovo je istrebljen među mlađim generacijama. Nepovrenje u politiku i demokratiju svakog dana raste, samim tim nezainteresovanost za politička dešavanja je sve veća među mlađom populacijom.
U mlade ljude ubrajamo osobe od 15 do 30 godina starosti, koji čini najveći deo stanovništva u Srbiji. Svaki punoletni građanin ima pravo da izađe na biračke izbore i samim tim se izjasni za određenog predstavnika neke stranke. Pod punoletnim građaninom smatra se da osoba trenutno ima ili je starija od 18 godina.

Mlađe generacije su danas obeležene kao neodgovorna generacija, predstavljeni su kao populacija u osetljivom stadijumu razvoja i potencijalni izvor opasnosti. Ovim kritikama starijih mladi se sve više otuđuju od političkih dešavanja, što dovodi do jaza između politike i omladine.

Glavni razlog odbijanja da mladi izađu na izbore, jeste njihov stav da svojim izlaskom na izbore neće ništa promeniti.

Omladina nije svesna svoje snage i moći, nije svesna koliko samo jedan glas može promeniti krajnji rezultat u bilo čemu. Naročito kada su izbori u pitanju, samo jedan čovek može biti odgovoran za velike promene. Zbog toga je neophodno da se digne svest mladih i da se otkrije njihov pravi potencijal, kako bi uvideli svoj značaj i ulogu kao građani jedne zemlje.

Izlaskom na izbore mladi vrše svoju građansku dužnost i samim tim politički rezultati biće korektniji i pravedniji. Omladinski stav i glas je veoma bitan, kako bi on došao do izražaja neophodno je da se stav ove generacije promeni, a prvi korak ka promenama je upravo izlazak na političke izbore.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.