Zašto je profesor Snape toliko mrzeo Nevilla?

(foto: Warner Bros.)

Profesora Snapea smo svi zamrzeli kada je Harry Potter započeo svoje školovanje u Hogwartsu. Međutim, godinama smo naučili da volimo ovog namrgođenog lika, toliko da je postao jedan od omiljenih u celom serijalu. Svi znamo njegove razloge zbog kojih je zadavao poteškoća malom Harryju. Ali, pored Pottera, profesor napitaka je takođe mrzeo i nevinog Nevilla. To nije toliko uočljivo u filmovima, koliko je u knjigama, ali netrpeljivost svakako postoji. Fanovi su se godinama pitali zašto je to tako, a sada smo konačno dobili odgovor.

Odgovor se krije na samom kraju pete knjige Hari Poter i Red feniksa, kada je Albus Dumbledore objašnjavao Harryju detalje proročanstva.

„Čudna je stvar, Hari“ reče on (Dumbledore) nežno: „što to nije moralo da se odnosi na tebe. Sibilino proročanstvo moglo je da se primeni na dva dečaka, obojicu rođenih krajem jula te godine. Obojici su roditelji bili u Redu feniksa, i tri puta su za dlaku pobegli Voldemoru. Jedan dečak si, naravno, bio ti. Drugi je bio Nevil Longbotom“. 

I tu se krije cela poenta. Nev je mogao da bude Dečak koji je preživeo. Da je Voldemort one noći odrabrao da poseti Nevilove roditelje, umesto Harryjevih, Lily bi još uvek bila živa. Godinama nakon Lilyjeve smrti, Snape je krivio sebe zbog svega. On je pokušao da je spasi time što je prešao na Dumbledorovu stranu, ali to nije bilo dovoljno. Još uvek (zauvek!) je voleo Lily i jednostavno nije mogao da podnese krivicu. A onda se jednog lepog dana pojavio Neville Longbottom, živi podsetnik na to šta je uradio. Zato je fokusirao svu mržnju sa sebe na tog sirotog dečaka. A to je verovatno nesveno radio, jer je svaki prizor Nevila u njemu izazvao krivicu koju nije mogao da podnese.

Sada sve ima više smisla, zar ne?

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.