Zašto belci ne treba da nose dredove: Justin Bieber opet razbesneo javnost

Iako je vredno radio kako bi bio jedna od najvećih i najuspešnijih zvezda današnjica, još od početka karijere, Justin Bieber bio je meta otvorene mržnje, negodovanja i oštrih komentara na društvenim mrežama, zbog onoga što radi i kako se predstavlja u javnosti. Scenario se ponavlja i sada, nakon što je pevač predstavio novu frizuru.

Bieber je ove nedelje fotografijom na Instagramu pokazao novu frizuru – dredove, i tako dokazao da ne uči iz svojih grešaka, jer je momentalno optužen za kulturnu aproprijaciju, što se desilo i davne 2016. godine, kada je pevač imao istu frizuru.

Društvene mreže preplavljene su komentarima koji osuđuju pevača zbog nemarnog ponašanja, ali se mogu naći i komentari onih kojima nije jasno čemu drama zbog obične frizure i zašto belci ne treba da nose dredove.

Zašto je kulturalna aproprijacija uvredljiva? Problem nastaje jer se određeni segmenti kulture manjinske zajednice ismejavaju i osuđuju od strane društva, ali postaju prihvatljive i moderne samo onda kada ih preuzmu pripadnici dominantne kulture.

Naime, dredovi i „pletenice“ su tradicionalne frizure koje imaju veliki kulturni značaj afričkim narodima. To nisu bile samo frizure, već i simbol društvenog statusa i deo identiteta pojedinaca, pa su robovlasnici zarobljenim Afrikancima brijali glave. Kroz istoriju Afroamerikanci su bili primorani da se odreknu svog kulturnog nasleđa kako bi bili prihvaćeni u zapadnom svetu. Afroamerikanci su i danas diskiminisani zbog svojih tradicionalnih frizura, što znači da u pojedinim školama ne smeju da dolaze sa ovakvim frizurama, a poslodavci često zahtevaju od žena da skinu pletenice ili isprave afro frizure, jer se ovakve frizure na Afroamerikancima tretiraju kao politička izjava. Sa druge strane belcima su iste te frizure dozvoljene, jer su na njima one samo modni dodatak.

Dvostruki standardi su u ovoj priči očigledni, a javnost u Bieberovom slučaju smatra da ih pevač svojim postupkom samo hrani.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.