Vodič za preživljavanje: 10 saveta za vezu na daljinu

Jedna od najvećih prepreka svake veze je razdvojenost. Skoro svako je iskusio ovakvu vrstu ljubavi. Ne govorimo o kratkotrajnoj romansi ili usputnom seksu. Misli se na pravu V-E-Z-U.

Niko nije sanjao da voli nekog ko je udaljen stotinama i hiljadama kilometara od nas, ali život ume na bezbroj načina da nas iznenadi i nikad ne prestaje sa svojim malim trikovima.

Pa šta mogu oni koji su upoznali ljubav svog života preko okeana ili morali da se odsele ubrzo pošto su shvatili da je njihova veza na tako dobrom putu? Za njih postoji vodič za preživljavanje veze na daljinu! On će vam umnogome pomoći da vaša ljubav opstane i to uprkos svima oko vas koji vam uporno govore da od toga nema ništa, da prestanete da gubite vreme jer ćete na kraju ostati slomljenog srca. Naravno, ponekad će biti izuzetno teško da ostanete jaki.

Bićete i usamljeni i tužni. Razmišljaćete o svim onim stvarima koje ste ranije uzimali zdravo za gotovo: dugim šetnjama, zajedničkim obrocima,  mirisu voljene osobe ili buđenju kraj nje. Ali zato, kada se ponovo budete sreli, sve ove sitnice biće vam draže i mnogo više ćete ih ceniti.

Ako ste ipak dovoljno hrabri i želite da vaša veza na daljinu uspe, ovo je 10 pravila koja će vam pomoći u tome.

1. Razgovarajte ali ne preterujte

Ne morate sa partnerom razgovarati 20 sati dnevno. To je najveća greška mnogih parova na daljinu. Misle da fizičku razdvojenost mogu nadoknaditi beskrajnim razgovorima putem Skypa. Ali tako ćete se samo brže zasititi jedno drugog.

2. Podelite neke zanimljive svakodnevne trenutke

Pošaljite selfi iz teretane ili sliku kutije koju ste napravili na času dekupaža. Neka se vaš partner upozna sa vašim prijateljima i preko inetrneta. Zamislite da zajedno pijete jutarnju kafu i pošaljite mu sliku šoljice. Ako mu je stalo do vas, zanimaće ga i sve što se dešava u vašem svetu tokom dana. Ali nemojte dozvoliti da se vaš Instagram nalog pretvori u razgovor sa njim. Zapamtite – manje je više. Bez suvišnih informacija, pa nek se razgovor o vama dvoma svodi i samo na vas dvoje.

3. Budite iskreni

Nemojte igrati neku ulogu i glumiti nešto što niste. Budite svoji i budite iskreni. Ne izmišljajte neke neverovatne situacije koje su vam se desile tog dana samo da bi ispali još zanimljiviji. Ne preuveličavajte stvari i ne pričajte mu bajke. Ne sakrivajte svoja osećanja. Razgovarajte o tome kako se osećate i šta vas čini srećnim i tužnim još na početku svoje veze. Jer što više iskrenosti pokažete u početnom stadijumu, to će vaša ljubav vremenom biti jača i moći kasnije da preživi svaku prepreku.

4. Budite pažljivi i predusretljivi

Ne zaboravite da pitate partnera o porodici i prijateljima. Pokažite da vam je stalo time što ćete pokazati interesovanje za njegove nedeljne i dnevne obaveze. Biće mu drago ako primi vašu poruku sa lepim željama za početak radne nedelje ili da se lepo provede na porodičnoj večeri. Neka vam njegov svakodnevni život bude podjednako važan kao i njemu vaš i obraćajte pažnju i na najmanje sitnice. Podelite probleme i odluke međusobno. Ne oklevajte da ga upitate za savet, jer mu na taj način pokazujete koliko vam je stalo do njegovog mišljenja.

5. Budite kreativni i iznenadite jedno drugo

Ispecite kolače sa njegovim imenom na vrhu. Idite u bioskop i pogledajte isti film, pa prodiskutujte o njemu putem poruka. Zamislite li da među vama nema razdvojenosti, sve je moguće. Možete mu poslati i neku sitnicu ili ljubavno pismo na kućnu adresu ili posao. Sve ove male stvari čine da vaša veza ostane jaka, čak i kada ste hiljadama kilometara jedno od drugog.

6. Uživajte u svojoj samoći

Vaš je izbor da li ćete biti usamljeni ili sami. Nisu u vašem životu važni samo ti pozivi preko Skypa i kuckanje poruka na Viberu. Setite se da ste i dalje samostalna osoba i zato živite i slavite život svakoga dana. Budite srećni jer ste zaljubljeni. Ne propuštajte neke važne događaje, zabave i ne udaljavajte se od normalnog toka svog života. To vreme iskoristite za porodicu i prijatelje. Idite češće u teretanu i bićete u formi. Sigurno će i vaš partner biti ponosan zato što ste društvena i samostalna osoba.

7. Bavite se zajedničkim hobijem

Šaljite jedno drugom muzičke spotove, pronalazite knjige u kojmia ćete oboje uživati, igrajte zajedno neku igricu na kompjuteru. Možete se baviti i istim sportom, ili početi sa učenjem nekog stranog jezika. Ovo vam može zadati slatke muke, dovesti do malih ljubavih razmirica o tome ko je bolji u nečemu i razviti takmičarski duh u vama. Nema ničeg lepšeg od stvaranja i deljenja zajedničkih iskustava, čak i kada niste zajedno.

8. Ogradite se od problematičnih situacija

Ako već znate da će izlazak u noćni klub ili odlazak na piće sa društvom kod vašeg partnera izazvati nezadovoljstvo, situaciju možete rešiti na dva načina: 1) nemojte to uraditi; 2) najpre porazgovarajte o tome i nađite kompromis. Nemojte samo preći preko toga. Ovakvi nesporazumi mogu vam se zaista obiti o glavu u vezi. Ne činite nešto protiv volje partnera samo u inat njemu, jer će se on posle toga osećati kao da vama uopšte i nije stalo do njega i njegovog mišljenja.

9. Napravite zajedničke planove

Hoćete li zajedno proslaviti Novu godinu? Ili otići na leto na zajednički odmor? Mnogo stvari odlažemo za kasnije. Zato je ovo savršen trenutak da ostvarite sve ono o čemu ste oduvek maštali. Odredite tačne datume za neke bitne i manje bitne stvari u budućnosti i zajednički se potrudite da ih ispoštujete, a sve vreme ćete se oboje nadati i željno iščekivati dok ne dođe tak trenutak.

10. Postavite cilj

Ne plašite se da razgovarate o vašoj budućnosti. Pitanja poput ‘Šta želimo od veze?’, ‘Koliko dugo ćemo biti razdvojeni?’, te ‘Šta želimo da postignemo time?’, nisu ni glupa niti opterećujuća, ako govorimo u kontekstu ozbiljne veze. Ona su zapravo veoma bitna da bi se vaša ljubav održala i tokom odvojenosti. Ovde se ne radi o nekim pukim obećanjima i zavetu na večnu ljubav i vernost. Bitno je samo izreći jednu jedinu stvar koja znači sve: ‘Ti si onaj ko mi je potreban!’

Izvor: Herbeauty.com

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.