Vodič za povratak u školu: Kako da preživiš prve školske dane

Opet je taj septembar, a leto i dalje traje. Napolju je toplo, asfalt se topi, a ti – moraš nazad u školu, obaveze te zovu.

Bilo da ove se ove školske godine vraćaš u školsku klupu, nastavu slušaš onlajn ili se pripremaš za fakultet, jedno je sigurno – moraš da se vratiš u normalu, posle dugog, toplog leta.

Zbog toga ti donosimo vodič za prve školske dane ove godine. Pakuj se i… kreni na časove.

Napravi plan

Nema više spavanje bez alarma! Da vratiš svoj san u normalu, počni da ideš u krevet i ustaješ ranije. Tvoje telo će već posle nekoliko dana znati šta treba da radi.

Napravi red

Nije ti bilo ni na kraj pameti da slažeš garderobu, knjige i sveske sve dok nije došao trenutak da to zapravo moraš da uradiš. Zbog toga sredi radni sto i svoju sobu, da ne juriš za stvarima koje su ti potrebne svakog dana. Neka ti ono najpotrebnije bude uvek pri ruci.

Napravi autfit

Okej, znamo da je ovo najbitnije – profesori će možda oprostiti to što nemaš sveske i knjige, ali da li će škola oprostiti loš autfit? Nikako. Zbog toga ga pažljivao isplaniraj.

Nova škola, novi problemi

Krećeš u srednju školu i na fakultet? Okej, to nosi ne tako prijatne stvari sa sobom: u novom odeljenju nemaš mnogo prijatelja, kolokvijumi i testovi su na par nedelja, a ekipa ti samo otežava stvari. Nije sve tako crno…

Ovo je trenutak da svima predstaviš sebe u najboljem svetlu, kako profesorima, tako i kolegama i učenicima koji te do sada nisu znali. A što su češći testovi, to su veće šanse da ove godine nećeš biti „kampanjac“ već da ćeš zapravo nešto i naučiti.

Saveti za učenje

Kad treba da učiš, telefon stavi u airplane režim rada, kako te ne bi uznemiravali ni prijatelji, a ni TikTok notifikacije.

Ono što zabeležiš na predavanjima i časovima, čitaj kod kuće naglas – tako ćeš brže i lakše upamtiti.

Žvaći žvaku dok učiš – naučnici kažu da ona pomaže da se fokusiraš. Takođe, izađi u kratku šetnju pre nego što otvoriš knjigu, jer će ti to pokrenuti mozak.

Pravi pauze. Ako satima učiš bez prestanka, umorićeš mozak i izgubiti fokus.

Neka ti sa kompa ide relaksirajuća muzika bez reči – nemoj da pustiš poslednje hitove, jer tek tad nećeš ništa učiti.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.