Uskoro nećemo moći da gledamo spotove na YouTubu

Nedavno smo pisali o ozloglašenom Article 13 (Član 13) zakonu, tj. zakonu koji želi da uvede Evropska Unija i koji oštro štiti autorska prava na društvenim mrežama (više o tome pročitajte OVDE). Nakon što zakon bude zvanično usvojen, internet kakav znamo i volimo više neće postojati i to će biti zbogom fan profilima na društvenim mrežama, meme fotografijama i brojnim jutuberima. Ovim povodom su se oglasili predstavnici YouTuba i objasnili kako će zakon uticati na njihovu platformu.

Naime, kako je naloženo ovim zakonom, ako bilo ko objavi nedozvoljeni tj. ukradeni sadržaj na društvenim mrežama, sada društvena mreža takođe mora da odgovara. To će podstaknuti sve velike platforme da značajno  povećaju nadzor na sadržajem koji se svakodnevno objavljuje. Prva platforma koja se oglasila ovim povodom jeste YouTube, nakon što je direktor kompanije Susan Wojcicki otkrila kako će zakon uticati na njih.

Ona je izjavila da, iako podržava cilj koji Article 13 želi da postigne, zabrinuta je jer je svesna da će on direktno uticati na stotine hiljada života. To se pre svega odnosi na jutubere u Evropi, tačnije u državama Evropske Unije, koji neće moći slobodno da izbacuju svoj sadržaj. Susan otkriva da će YouTube morati da blokira sve klipove ovih jutubera dok ne utvrde da je svaki detalj u klipu, uključujući i zvučne efekte i fotografije njihov.

Ipak ovaj zakon neće uticati samo na jutubere, već i na svakodnevne korisnike, koji takođe neće moći da pristupe klipovima koje žele da gledaju, dok se ne utvrdi da klipovi u potpunosti ne krše autorska prava. Kao primer je navela i spot za Despacito, kao najgledaniji video na ovoj platformi:

Uzmite globalni muzički hit Despacito kao primer. Ovaj video sadrži više desetina autorskih prava, od zvučnog zapisa do prava objavljivanja. Iako YouTube ima ugovore sa više lica koji nam daju licencu, neki od vlasnika prava ostaju nepoznati. Ta neizvesnost znači da ćemo morati da blokiramo ovakve spotove kako bi izbegli odgovornost u skladu sa članom 13.

Ona naglašava da bi kazne koji bi YouTube i druge društvene mreže morale da snose ovim zakonom bile toliko velike da ‘nijedna komapnija ne može preuzeti takav finansijski fizik’. Potom je dodala i:

Ljudima širom Evrope će biti zabranjeno da gledaju sadržaj koji su samo u prošlom mesecu pogledali preko 90 milijardi puta. To su klipovi koji dolaze sa svih strana sveta, uključujući i klipove sa 35 miliona kanala iz EU. U pitanju su naučni klipovi, ali i muzički spotovi. Klipovi koji će takođe biti blokirani su i muzički coveri, reakcije, parodije i drugo.

A kako će ovaj zakon uticati na YouTube u Srbiji? Kako naša država još uvek nije članica Evropske Unije, naši jutuberi će za sada slobodno moći da objavljuju saržaj koji žele. Ipak, korisnicima će biti značajno uskraćen sadržaj koji mogu da gledaju. Svi klipovi koji potiču iz Evropske Unije, a ne mogu da dokažu poreklo svakog detalja klipa, biće blokirani i u našoj zemlji. To na primer uključuje i hrvatske jutubere, ali i pevače kao što su Little Mix, Adele, Ed Sheeran ili Dua Lipa.

ŠERUJ OVAJ TEKST:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to Top

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.