TikTok zvezda osuđena na 2 godine zatvora zbog rušenja „porodičnih vrednosti“

TikTok zvezda Mawada al-Adham, koja na ovoj aplikaciji broji 3 miliona pratilaca (i još 1,6 miliona na Instagramu) osuđena je na 2 godine zatvora zbog rušenja egipatskih „porodičnih vrednosti“.

Ako pogledate njene snimke, nećete se mnogo šokirati, pošto ne odudaraju od onoga što inače možete videti na TikToku: Mawada lipsinkuje u iscepanim farmerkama, ali u Egiptu se ovo smatra „neprikladnim“.

A pored kazne zatvora, ona će morati da plati i još oko 20 hiljada dolara (oko 2 miliona dinara).

Mawadina sestra Rahma za medije je rekla da je „šokirana“ odlukom suda.

„Nije uradila ništa loše, moja sestra nije kriminalac. Samo je želela da bude poznata i popularna,“ rekla je Rahma.

Mawada, poput drugih influensera sa mnogo pratilaca, sarađivala je sa nekoliko modnih brendova i sanjala je da potsane glumica.

„Mawada je bila previše ambiciozna. Sanjala je o tome da postane glumica. Zašto se ovo dešava njoj? Neke glumice se oblače eksplicitnije nego ona, pa ih niko ne dira,“ pita njena sestra.

Na sudu su kao dokazni materijal korišćene fotografije, nakon što je Mawadin telefon ukraden. Po čitanju presude, devojka se onesvestila.

Njen advokat, Ahmed Bahkiry, kaže da zatvor nije rešenje. „Ona je potpuno očajna, s obzirom da je cela tužba loše sklepana. Zatvor nije rešenje, jer zatvor stvara kriminalce. Čak i ako neki njeni videi nisu u duhu drutšvenih normi i tradicije, vlasti bi morale da joj daju mogućnost rehabilitacije umesto zatvora,“ naveo je on.

Mawada nije jedina osuđena: pored nje, u zatvor će otići još 4 devojke.

Egipatske vlasti već neko vreme vode kampanju protiv onih koji digitalne platforme koriste kako bi „promovisali raspušten i neodgovoran način života, u potrazi za bezvrednom slavom,“ dodajući da su uhapšene žene na ilegalne načine pokušavale da zarade novac, verujući da koriste slobodu govora. 

Organizacije za ljudska prava sada vode borbu kako bi se svih 5 osuđenih žena oslobodilo zatvorske kazne. Sledeće saslušanje je 14. septembra.

U Egiptu je, inače, na snazi zakon, prema kome vlasti imaju prava da prate lične naloge na društvenim mrežama svih osoba koje imaju više od 5000 pratilaca.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.