Šta se dešava u našem organizmu kada smo zaljubljeni?

Od svih osećanja koje čovek može da iskusi ljubav je, bez premca, najmoćnije od svih. Ništa u životu ne može biti toliko inspirativno, zastrašujuće i prosto neverovatno u isto vreme kao ljubav.

Zanimljiv je i podatak da se ne menjaju samo naše misli kada volimo nekoga nego se menja i celo telo. A evo i kako.

Dopamin je hemijska supstanca koju naš mozak povezuje sa osećajem zadovoljstva. Sa druge strane, ova supstanca je tesno povezana i sa osećajem zavisnosti, pa otuda i ne čudi što se u mnogim pesmama osećaj zaljubljenosti poistovećuje sa opijenošću ili uticajem narkotika. Ljubav je možda i jedna od najjačih droga, sa te strane gledano. Prema rečima dr Helen Fisher kada nam se neko dopadne svu pažnju usmeravamo prema njemu upravo zbog pojačanog lučenja dopamina.

Noradrenalin je, sa naučne strane gledano, odgovor na ono što nazivamo leptirićima u stomaku, jer upravo ova hemijska supstanca šalje signale srcu da pumpa više krvi nego što je to slučaj kada je organizam u opuštenom stanju.

Oksitocin umanjuje stres, a najprisutniji je u organizmu tokom ljubljenja i grljenja.

Iako se testosteron obično vezuje za muškarce, ovaj hormon se luči i kod žena, samo što se tada u njihovom organizmu povećava i lučenje estrogena kako bi se uspostavila ravnoteža. Kao što je poznato ovaj hormon se luči tokom seksualnog odnosa.

Glavni histokompatibilni kompleks ili MHC, koji se nalazi u sklopu DNK, je odgovoran za onu čuvenu izreku da se suprotnosti privlače. Prema najnovijim istraživanjima, čovek može da oseti različit MHC kod drugog ljudskog bića, tako da se u tome nalazi kjuč privlačenja različitosti.

I na kraju. čuveni feromoni o kojima se zna mnogo. Miris igra veliku ulogu u seksualnoj privlačnosti i razlog je zbog kog žene vole da nose majicu svog dragog.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.