Šta je kolinergična urtikarija, bolest od koje boluje Taehyung iz BTS-a?

fb
tw
wa
tg

Članovi BTS-a su ovih dana jako aktivni na platformi koja se zove Weverse, a Taehyung je iskoristio priliku kako bi otkrio da boluje od kolinergične urtikarije.

Kolinergična urtikarija, ili kako naši to obično zovu koprivnjača, je alergijsko oboljenje kože, koje može nastati usled delovanja velikog broja faktora. Izaziva male izrasline na telu, koje podsećaju na opekotine koje se dobijaju kada kopriva opeče, pa otuda i naziv koprivnjača.

Ove izrasline se pojavljuju na telu čim temperature počne da raste, što se dešava kada osoba trenira, tušira se toplom vodom ili nastupa na stejdžu, ispod lasera i toplog osvetljenja. Promenu na koži prati i neverovatan svrab.

Izrasline brzo nastaju, traju kratko, nekoliko minuta ili sati, i gube se bez traga. Istovremeno se javljaju nove promene, u talasima, tako da bolest može trajati nekoliko dana, ili se može ponavljati mesecima, pa i godinama kod hroničnih formi.

Urtikarija odnosno koprivnjača može zahvatiti i ostale organe čovekovog tela kao što su kardiovaskularni, respiratorni i probavni sistem. U tim slučajevima javlja se bledilo, srce počinje jače da lupa, javlja se nizak krvni pritisak, i može doći do kolapsnog stanja.  Ukoliko se proširi na sluzokožu grla, usta ili na disajne puteve posledice mogu biti fatalne, jer može doći do otežanog disanja.

Uz pravilnu negu ovo stanje je izlečivo, ali proces lečenja je jako dug i može trajati godinama.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.