Šta da radiš kada ti se čini da su svi tvoji prijatelji bogatiji od tebe

Ima li nečeg gore od toga kad moraš da propustiš neki događaj jer ti fali novca? Svima nam se ponekad čini da naši prijatelji imaju daleko više novca nego mi, kao da im je novčanik bez dna, a oni iz njega vade novac neprestano.

Dok se ti štekaš, oni uživaju u životu bez problema. Ali, takav je život nas sa skromnijim džeparcem. Naručujemo samo pomfrit u izlasku. Ne oglašavamo se kada se ide na neki veći koncert. I da, to jeste naporno – muka nam je toga, no situacija je trenutno takva i teško da ćeš naići na zakopani ćup blaga. Dajemo ti par saveta kako da ideš kroz život ako imaš manje novca nego tvoji prijatelji.

Pripremi odgovore za prijatelje

Nestaješ iz svakog razgovore u kome se priča o novcu? Razumemo te, ali daj sebi oduška. Prvo, nemaju svi bogate roditelje koji su deci dali neograničen pristup finansijama, niti svi mogu da priušte da rade van škole i novac troše na sebe. Umesto da se svaki put kada krene priča o tome povučeš, na jednostavan način objasni prijateljima o čemu je reč. “Trenutno to ne mogu da priuštim jer štedim,” ili “Voleo/la bih, ali budžet mi to sada ne dozvoljava.” Šta god da odabereš, izgovori to sa dozom samopouzdanja.

Nemoj odmah da kažeš “ne”

Subota je veče i ekipa ima savršen plan: bioskop, pa sladoled, pa možda i večera. Jasno ti je da ne možeš to da priuštiš, ali pre nego što kažeš ne, prihvati deo planove – npr. otići ćeš da prošetate i pojedete sladoled. Tvojim prijateljima će biti drago da te vide,  a i ti se nećeš osetiti izostavljeno.

Pravi planove koji ne zahtevaju novac

Prava prijateljstva ne definiše stanje na računu i to je činjenica. Slatko je da svake nedelje možeš da odeš sa BFF na branč u novi cool prostor koji svi fotkaju za Instagram, ali razmisli samo koliko puta ste se dobro provele a da niste imale ni dinara! Tvoji prijatelji se druže sa tobom zbog tebe, a ne tvog novčanika – a toliko je zabavnih stvari za koje ti ne treba novac. Piknik u parku, filmske večeri kod kuće, besplatan dan u muzeju… fokusiraj se na to što ćete vreme provesti zajedno, ne na to šta ćete raditi.

Nemoj da ti drugi konstantno plaćaju

Zvuči primamljivo, zar ne? Imućni prijatelji stalno nude da ti plate večeru ili koncert, jer žele da sa njima iskusiš nešto posebno i nije im problem da to plate. Ali u dubini duše znaš da ne treba da prihvataš tako nešto, ako u nekom trenutku ne možeš da uzvratiš istom meru. Ako prihvatiš da ti neko nešto plati, postavi jasne granice.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.