Saveti lenje devojke za dominaciju u školi

Ista priča svake godine – počneš školsku godinu uz obećanje da ćeš redovno učiti i da nećeš dozvoliti da ti se gradivo nagomilava. Da ćeš redovno raditi sve domaće zadatke. Da ćeš biti akivnija na času, jer znaš da će ti pomoći oko ocene. Ali drugo polugodište počinje, a ti još nisi ispunila svoje obećanje. Svi želimo dobre ocene, ali niko ne želi previše da se trudi. Zato će ti saveti lenje devojke biti od najveće pomoći.

Koji referat?

Dugi referati mogu biti prava glavobolja. Još strašniji su ako se setiš da si dobila referat u poslednjem minutu. Srećom, postoje trikovi koji će ti pomoći  da izbegneš jedinicu. Pre svega, vreme je da ugasiš telefon. Ništa nećeš uraditi ako telefon stoji pored tebe, dok te BFF taguje na DIY kliovima na kojima razne devojke seču ili rendaju sapune. Potom, počni da planiraš referat. Koju poentu želiš da istakneš? Onda izaberi koju temu želiš da prekriješ u svakom pasosu i napiši male podsetnike. I na kraju se baci na posao i pisanje. Nemoj jednostavno da kopiraš sve što ti piše u Wikipediji, jer ni profesori više ne žive u kamenom dobu. Znaće da rad nije tvoj što će se negativno odraziti na tvoju ocenu.

Sutra imamo test?

Ponovo se ovo desilo? Skroz si zaboravila na test iz istorije. Ali ne brini, nije kraj sveta. Prvo, nemoj da paničiš. Udahni duboko i smiri se. Tvoj mozak će brže upijati informacije ako si opuštena. Stavi neku masku za lice, pusti opuštajuću muziku (muziku koja nema tekst. Soundtrack Harry Pottera je uvek dobar izbor), presvuci se udobnu i toplu odeću i počni da čitas gradivo. Nakon što pročitaš celu lekciju odgovori na pitanja iz knjige. Ne brini, ovo nije test. Slobodno možeš da se konsultuješ sa knjigom. Kada budeš bila spremna pokušaj da ponoviš sve što si zapamtila. Ako postoje termini ili godine koje ne možeš odmah da zapamtiš stavi ih na pozadinu telefona.

Ups, zaboravila sam da uradim svoj deo u grupnom projektu

Niko ne želi da bude Zayn u grupnom projektu. Ali nekada se desi neočekivano. Sutra je krajnji rok u kojem ti   i tvoje drugarice treba da predate zajednički rad, ali problem je što si ti zaboravila da uradiš svoj deo. Ako je previše kasno da uradiš sve sama, onda ćes morati da tražiš njihovu pomoć. Pošalji im poruku, objasni šta se desilo i obećaj da ćeš im vratiti uslugu ako ti pomognu ovog puta. Kada se sve završi, nemoj da zaboraviš dato obećanje. Tvoje drugarice su zaslužile da uradiš nešto lepo za njih.

Ko još ima vremena za lektire?

Umesto da pročitaš Antigonu preko vikenda kao sto ti je zadato, ti si dane provela čitajući fanfikciju. Ne osuđujemo te. Svima se to desilo. Ali kada imaš samo par sati da pričitaš celu knjigu, Wikipedija ti neće puno pomoći. Srećom tu su druge stranice i sajtovi koji će ti pomoći da stekneš uvid u priču. Naravno, ove prepričane verzije nisu ni približno dovoljne da ubediš profesorku da si pročitala lektiru. Zato na putu do škole, pričaj na tu temu sa drugaricom koja jeste pročitala knjigu. Postavljaj joj pitanja, odgovaraj na njega, pričajte o radnji i likovima. Tako ćeš popuniti velike rupe u svom znanju.

Profesor ti je postavio pitanje dok nisi slušala

Neki to zovu ‘nepažnjom’, ali nama draži izraz je ‘testaranje naše mašte’. Dok je profesor predavao, tvoje misli su zalutale na nekoj drugoj destinaciji, pa je sasvim normalno da si se izgubila kada si dobila pitanje. Iz ove situacije možeš da se izvučeš samo velikim jezikom. Pokušaj da daš neutralan odgovor koji će nagovoriti profesora da se nadoveže. U zavisnosti od pitanja, možeš da odgovoriš nešto kao: ‘Zavisi sa koje strane gledate’. Nagovori profesora da ti nesvesno kaže o čemu su upravo razgovarali. Ako si upoznata sa temom, reci mu neku zabavnu činjenicu o tome koju si pročitala na internetu.

Blic saveti:

Čak i kada nemaš pojma o čemu se priča, budi samouverena dok daješ odgovor.

Kad već stalno visiš na telefonu, sve rokove vezano za školu zapiši u kalendar i stavi notifikaciju. Tako nikada ništa nećeš zaboraviti.

Tvoji profesori znaju da te njihovi predmeti ne zanimaju. Ali ipak budi dobra prema njima.

Na YouTubu možeš naći eduktivne klipove o lekcijama koje učiš u školi. Lakše je gledati video nego čitati knjigu. Iskoristi priliku.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.