Priče o seksu su uveličane: evo zašto ne treba da osećaš pritisak zbog njih

Priče o seksu koje idu hodnicima često su preuveličane. Zbog toga smo rešili da ti razjasnimo neke stvari.

Tvoji prijatelji: “Ništa strašno – svi to rade!“

Istina: Može se učiniti da je tako, s obzirom na to da svi neprestano govore o seksu. Ali, sudeći po istraživanjima, samo oko 11 odsto devojaka, starosti od 14 do 17 godina je otišlo do kraja… zato ne dozvoli da te prijatelji stavljaju pod pritisak da ih „ispratiš“.

Tvoji prijatelji: “Seks je gotov kada momak svrši. To je i poenta.“

Istina: Duga je priča kako smo došli do toga da cilj seksa postane muški orgazam. To može biti bitno za pitanje kako se prave bebe, ali kada je reč o seksu tvoj užitak je PODJEDNAKO važan koliko i njegov. Savetodavna grupa alijanse za jednakost prava mladih žena objavila je istraživanje koje je otkrilo da većina devojaka čak ni ne zna da žena može da doživi orgazam.

Tvoji prijatelji: “Pokušali smo sve te različite poze i trajalo je vekovima!“

Istina: Verovatno nema ni potrebe da vam ovo govorimo, ali u seksu se ne vrti sve oko fizičkog kontakta. Takođe je bitna i povezanost sa drugom osobom – zato ne pretpostavljajte da je maratonski seks jednak dobrom seksu. Tako da ne, ne morate da provedete sate uvijajući jedno drugo u perecu.

Tvoji prijatelji: “Potpuno ćete se zaljubiti posle seksa.“

Istina: Šta god vam pričali, možda nećete baš moći samo tako magično da se zaljubite u osobu sa kojom ste spavali. Ponekad povezanost može biti malo više fizička nego emotivna. Samo na vreme razjasnite šta to znači za vas, PRE nego što odlučite da imate seks.

Tvoji prijatelji: “Zašto se plašiš da imaš seks? Ne budi frigidna.“

Istina: Ako ti prijatelji govore ovo, moguće je da su ti potrebni novi! Ozbiljno, to što ne upražnjavaš seks ne čini te frigidnom i ne bi trebalo da osećaš pritisak da to uradiš, niti od prijatelja niti od bilo koga drugog. Kada dođe vreme i poželiš da imaš seks, važno je da si opuštena, srećna i sigurna u vezi sa onim što želiš.

Tvoji prijatelji: “Trebalo bi da odglumiš orgazam da bi se on osećao dobro.“

Istina: Ne bi trebalo ništa da glumiš u vezi. Ako ti nije dobar seks, trebalo bi da pričaš sa svojim partnerom i kažeš mu kako se osećaš. Nedavna istraživanja su utvrdila da samo 57 odsto žena doživi orgazam svaki put kada ima seks. To ne znači da treba da odustaneš od ideje da doživiš orgazam, ali znači da ne treba da se osećaš razočarano ako se to ne dogodi u tvojoj prvoj vezi u kojoj upražnjavaš seks.

Tvoji prijatelji: “Upražnjavanje seksa dok si još tinejdžer čini te droljom.“

Istina: Kao prvo, ova reč je zastrašujuća i ne bi je trebalo koristiti za opis NIJEDNE devojke. Kao i sve u životu, ljudi doživljavaju drugačije stvari na drugačijim nivoima, i to je OK.

Tvoji prijatelji: “Šta? U vezi ste šest meseci i još niste imali seks?“

Istina: Šest meseci, šest godina, šest minuta… Nije bitno. Ne postoji idealno vreme. Ako nisi spreman ili se još uvek ne osećaš opušteno kada je seks u pitanju, ne moraš ni da ga upražnjavaš. Odluka o tome kada ćete početi zavisi isključivo od tebe i osobe koju si izabrao, ne tvojih drugara.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.