Životni izbori: Kako da odabereš pravi fakultet

Odabir fakulteta svakako je jedna od najvažnijih izbora koji donosimo nakon ili za vreme srednje škole. Taj izbor ključno će uticati na posao koji ćemo obavljati u budućnosti, zato treba dosta razmišljati o ovom koraku.

Za neke izbor fakulteta je prost zbog toga što tačno znaju koje su njihove želje za budućnost međutim većini srednjoškolaca izbor fakulteta predstavlja najveći problem. Činjenica je da postoji bezbroj različitih smerova i fakulteta što u Srbiji to i u inostranstvu, zato je muka sa kojom se susreću srednjoškolci još i veća.

Odgovor na pitanje koji je izbor pravi za mene trebalo bi da proizilazi iz sopstvene želje budućeg studenta. On mora razmisliti o tome koji su njegovi interesi i koje su njegove sklonosti. Na to je možda u početku teško odgovoriti i mnogi će reći da zapravo ne znaju što žele u životu, međutim svako od nas ima neke interese koji mu upotpunjuju život. Svakako bi trebalo odabrati nešto u čemu smo dobri ali da nas taj odabir ujedno i raduje.

Šta može biti od pomoći

Zapiši na papiru sve što te interesuje u životu a moglo bi da bude ključno za izbor fakulteta ili sve svoje talente koje poseduješ i poveži ih sa fakultetima na kojima se to proučava. Tako se  može eliminisati dobar deo fakulteta i zanimanja koji bi bili promašaj za tebe. Takođe možeš razmisliti o tome koji predmeti u školi su ti bili najzanimljiviji. Neko je bio bolji u matematici, neko u stranim jezicima a nekog je najviše zanimala umetnost i to svakako treba biti ključni faktor u izboru.

Informiši se što više možeš

Ne bi bilo loše i raspitati se kod osoba koje studiraju ili koje su završile studije koje te zanimaju za savet i bolju pripremu što prijemnog ispita to i daljeg pohađanja određenog fakulteta. Ako ne poznaješ nikog ko studira ono što ti želiš veliki broj fakulteta organizuje i Dane otvorenih vrata gde se direktno na fakultetu možeš upoznati sa svim informacijama koje te zanimaju. Internet takođe može biti od koristi, pored mnoštva informacija možeš naći i one koje se tiču tvoje buduće profesije i tako možeš bolje proceniti da li je to ono što želiš.

Na tvoj izbor ne treba da ima uticaj sledeće

Ono što ne bi trebalo uticati na tvoj izbor jeste težina studija već posao koji ćeš obavljati nakon njih. Nemoj birati fakultet na osnovu toga što tvoj omiljeni lik iz serije obavlja taj posao, u kriminalističkim serijama je jako zanimljivo da gledamo omiljene likove kako obavljaju svoj posao ali trebalo bi da se fokusiraš na realne stvari. Takođe ne bi trebalo da upisuješ određeni fakultet samo zato što tvoji prijatelji iz škole upisuju taj fakultet. Svako je poseban i zanimaju ga drugačije stvari i ovaj izbor mora biti vezan isključivo za tebe.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.