5 trikova da postaneš profesionalni kampanjac: Popravi ocene pred kraj godine!

Znamo, znamo… Svi govore kako treba na vreme sesti i učiti. ‘Uči svakog dana po pola sata i nećeš imati problema’, čuli smo ove priče milion puta. Ali budimo realni…

Ko može da se svakog dana skoncentriše na gradivo u školi kada je tu nova epizoda Riverdala, kada nas BFF na svakih 5 minuta taguje na zanimljivim fotografijama, a o simpatijama nećemo ni da pričamo. Učenje u poslednjem trenutku je realnost za većinu đaka, pa smo zato odvojili najbolje savete i za vas.

Organizuj vreme

Sledeće nedelje imaš bitan test za koji ćeš morati dobro da se pripremiš. Ali isto tako imaš i bitno takmičenje, zbog čega su ti treninzi učestaliji. Kako da se uklopiš u novi raspored?
Da li znaš da je dokazano da ti treba 2 sata za učenje. Sve preko toga može biti kontraproduktivno. Zbog toga se preporučuje da nakon 2 sata učenja napravimo pauzu. To je odlična vest, jer to znači da tokom te pauze možeš da se posvetiš treninzima.

Nauči brzo čitanje

Tehnika brzog čitanja je verovatno jedina tehnika koju kampanjci treba da poseduju. Da li znate da uz pravu obuku možete čitati i do 200 strana za samo jedan sat. To znači da možeš pročiati celu knjigu iz istorije za samo 60 minuta! A kako ti ni za jedan test neće trebati znanje baš cele knjige, već se gradivo deli, onih par stranica koje treba da naučiš ćeš pročitati pre nego što se zavši tvoja omiljena pesma Selene Gomez. E to se zove ušteda vremena. Zato se raspitaj gde možeš da se upišeš na najbliži kurs ove veštine i budi spremna za sledeće tromesečje.

Trikovi za pamćenje

Nije uvek lako zapamtiti sve pojmove koje su nam dati. Postoji par trikova koji nam pomažu da lakše zapamtimo malo teže stvari. Ključ je da sama pronađeš trik koji tebi najviše odgovara. Na primer, možeš da osmisliš ritam i napišeš pesmicu koja će sadržati sve pojmove koje treba da zapamtiš. Ako te neka određena reč muči, razmisli da li te ta reč podseća na neku drugu. Čim pronađeš neku sličnost, ta reč ti više neće praviti probleme.

Ako ti je problem da zapamtiš brojeve probaj da ih zamisliš kao sliku. Na primer, 0 možeš zamisliti kao fudbalsku loptu, 1 kao drvo, 7 kao sedam patuljaka i slično. Ponavljanje brojeva i pojmova na glas takođe može pomoći.

Solo posao

Znamo da je učenje sa najboljom drugaricom uvek zanimljivo, a često i jako produktivno. Međutim, to nije slučaj kada su učenja u poslednjem trenutku u pitanju. Kada imaš samo par dana da spremiš test ili još gore samo par sati, onda ne želi da ti ništa i niko odvlače pažnju. Čak i ako obećate jedna drugoj da nećete razovarati i da ćete ozbiljno učiti, svi znamo da je potrebna samo jedna sekunda da pogazite svoju reč.
Zato je najpametnije da pokupiš svoje knjige i sveska i da sama za radnim stolom daš sve od sebe da naučiš gradivo.

Uči pametno a ne vredno

Kada nam neko kaže produktivno učenje prvo što nam padne na pamet jeste štreber koji satima ne diže glavu sa knjige. Međutim, bubanje nije uvek najbolji metod za učenje novih lekcija. Ako treba da naučiš lekciju o Drugom svetskom ratu, možda ćeš je bolje naučiti ako odgledaš dokumentarac. Ili dva. Još jedan koristan trik jeste da snimaš sebe dok čitaš lekciju. Tako možeš da slušaš gradivo čak i kada doručkuješ ili ideš u školu.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.