Polugodišnji restart: Kako da se poboljšaš u školi

Stvari koje već dugo izbegavaš – poput učenja – došle su na naplatu. Polugodište te čeka, ali to ne znači da je sve propalo. Samo se dobro organizuj, jer mi ćemo ti pomoći da se vratiš u kolosek.

NE OMETAJ

Ne brini, Justin i Selena se neće posvađati dok ti učiš. Dobro, možda i hoće, ali samo ako se ‘skineš’ sa interneta ćeš biti u mogućnosti da se fokusiraš na ispite. Postavljanjem mobilnog na režim ‘ne ometaj’, idalje ćeš primati sve bitne grupne poruke, ali te neće ometati zvuk zvona ili vibracija. Jednostavno je, ostavi telefon dovoljno daleko od dohvata ruku da ne bi padala u iskušenje i proveravala ga svakih 30 sekundi, neka ostane tamo dok učiš. Nećemo te lagati, znamo da je ‘skrolovanje’ mnogo zabavnije od učenja, ali postavljanje škole na prvo mesto u ovom trenutku će ti se kasnije višestruko isplatiti. Što manje budeš ‘visila’ na društvenim mrežama (i svom telefonu), više ćeš stvarno naučiti.

POZITIVAN STAV

Kada se osećaš nemotivisano, napravi listu pozitivnih razloga za učenje, ili zapiši neki motivišući citat. Postavi papirić na neko vidljivo mesto, da možeš da ga pogledaš kad god imaš motivacionu krizu – dobro je da se podsećaš koji su ti #ciljevi. Možeš čak i da postavljaš po jedan novi citat svakoga dana; zapiši ga na nekom od onih samolepljivih papirića što služe kao podsetnici i zalepi na ogledalo, tu ti sigurno neće promaći.

NAPRAVI LISTU STVARI KOJE TREBA URADITI

Zabeleži sve stvari koje treba da obaviš i redom ih štikliraj kako ih odrađuješ, to će ti zaista pomoći da ostaneš motivisana. Znamo da zvuči pomalo obično, ali veruj nam, zaista funkcioniše. Kada sedneš da napraviš presek dokle si stigla sa učenjem, obeleži stvari koje lakše i stavi ih na vrh svoje liste, a one što su teže na dno. Ali ako imaš rok od dve nedelje za nešto, naravno da to nećeš ostaviti za kraj – podeli ga na delove i napravi više mini rokova i razvuci ih na dve nedelje. Uvek ćeš imati svež pogled na ono što si odradila i što treba da uradiš, a moći ćeš da vidiš i ako nešto slučajno preskočiš.

UREDI SVOJ STO

Da bi ostala fokusirana na učenje, stvori prostor u kome ćeš zaista moći da radiš. Očisti svoj sto i organizuj svoje beleške, da bi znala gde se šta nalazi. Najbolji način da to učiniš jeste novi pribor. Ima nešto čudno zadovoljavajuće u novim notesima i markerima. Istraživanja navode i da terapija bojom pomaže u ovom ‘napadu’ na knjige – tirkizna pomaže da se opustiš kada stvari postanu previše stresne, svetlo žuta puni mozak energijom i pomaže ti da održiš pozitivno raspoloženje, plava aktivira pamćenje, a bela ti daje bistrinu. Kada treba da zapamtiš definicije ili bitne datume, zapiši ih u plavoj boji ili na plavom papiru, pomoći će ti da ih zacementiraš u pamćenju.

 

PRAVI PAMETNE PAUZE

Novije studije pokazuju da, zahvaljujući društvenim mrežama, naša pažnja traje samo oko osam sekundi. Što znači da je jurnjava da se sve nauči veče pre kontrolnog veoma loša ideja. Namesti štopericu i probaj da učiš u intervalima od po 30 do 45 minuta, sa kratkim pauzama između. Ako se osećaš napeto, probaj da radiš neke lakše vežbice za vreme pauze. Ovo će osloboditi hormone zbog kojih se osećamo dobro i pomoći će ti da se opustiš i popraviš koncentraciju. Možeš da probaš čak i da učiš dok radiš ove vežbice – snimi neku lekciju, koju posle možeš da preslušavaš dok ideš u kratku šetnju.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.