Pitali smo vas koliko je k-pop popularan u Srbiji, evo šta ste nam rekli

Moderno vreme nam donosi dosta noviteta, pa je sa tim došla i k-pop muzika koja sve češće može da se danas čuje. U pitanju je muzika nove generacije, a k-pop muzika predstavlja skraćenicu korejski pop koji je danas na samom vrhu svoje popularnosti.

Žanr ove popularne muzike podrazumeva se, nastao je u Južnoj Koreji, a na njega su uticali razni muzički pravci i stilovi. U pitanju su mešavine pop, hip-hop, rep, R&B, elektronike, hausa, roka, džeza, folka i tradicionalne korejske muzike.

Kpop muzika raširila se gotovo celim svetom i uglavnom je slušaju mlade generacije i to zahvaljujući internetu i širokoj dostupnosti digitalnih sadržaja.

Šta definiše k-pop pravac?

U pitanju je fuzija koja spaja zabavnu muziku, autentičnu koreografiju, modne trendove, dobro dizajnirane spotove i atraktivne pevače/pevačice. Kroz tekstove se cene određene vrednosti i značenja, koji nisu isključivo komercijalnog karaktera.

Tekstovi su 90% na korejskom i 10% na engleskom jeziku. Razlog za to je da bi muzka komunicirala sa širom publikom i privukla mlađe generacije. Takođe, koreografije su uigrane do perfekcije, a postoje i pravila vezana za ples. Jedno od njih je da se pokreti ponavljaju u ritmu refrena, i da članovi grupe naizmenično istupaju u centar kada je njihov red da pevaju. Izuzetno je važno da su pevači i pevačice K-pop-a visoki, mršavi, svetle puti, čistog tena, detinjastih i androginih crta lica. Obično postoji lider svake grupe, koji se najviše eksponira i govori u ime svih prilikom intervjua i medijskih nastupa.

Iconic GOT7 moments that live in Ahgases' minds rent free | PINKVILLA

K-pop u Srbiji?

Sproveli smo anketu i pitali osobe različitih generacija u Srbiji šta misle o Kpop-u. Među ispitanicima bilo je više onih koji nisu čuli za Kpop, nisu mnogo upoznati sa tim pravcem ili onih koji su protiv i ne sviđa im se.

Kao odgovor na pitanje šta im se ne sviđa kod Kpop-a većina je odgovorila da ne voli jezik i da im je odbojan. Ne znaju mnogo o kulturi i samom sistemu i ne bi više istraživali tu temu.

Ispitanici od kojih smo dobili pozitivne odgovore nisu bili samo mladi ljudi već se među njima nalaze i starije osobe koje su odgovarale na naša pitanja sa puno podrške. Većinski odgovori su bili da je to nešto novo i zanimljivo, uvek je veselo i daje dobro raspolozenje, “za svakoga ima po nešto da se probere“. Dobijali smo i kratke odgovore poput TOP JE MUZIKA! VRH! STRAVA! OBOŽAVAM KPOP!

A evo i konkretnih odgovora od naših ispitanika:

“Šta me je privuklo u kpop-u nisu ni brojke ni rekordi, već energija i pozitivne poruke koje kpop umetnici prenose. Pre zvaničnog debitovanja, idoli u svojim kompanijama treniraju godinama i usavršavaju svoje veštine u oblastima pevanja, plesa, govorništva, a takođe uče i engleski i japanski jezik, kako bi bolje komunicirali sa fanovima. To je i nama velika motivacija da vredno radimo i time ostvarimo svoje snove“. – Jana

„Privukli su me njihovi prelepi i stabilni glasovi, svidela mi se emocija u pesmama, kao i želja i mogućnost da budu drugačiji od ostalih. U Kpop kulturi, oni se fokusiraju na stejdž više nego u drugim pop kulturama. Takođe, tamo većinom kopiraju jedne te iste pesme, i ne može se puno očekivati od novih pesama. Većina pevača u drugim pop kulturama brzo izbacuju pesme dok se u Kpop-u duže pripremaju i više fokusiraju na novi singl”.- Maja

“Skoro sam počela da pratim i mogu da kažem da je baš zanimljivo i novo za mene. Volim s vremena na vreme. Svakako mislim da predstavljaju nešto inovativno i sviđa mi se to što je svako od njih jedinstven na svoj način“.- Dunja

“Ono što me je privuklo kpop-u je to što je njihova muzika vrlo raznovrsna i da su korejski izvođači jako posvećeni i talentovani (ne samo kad je u pitanju pevanje, već i ples – imaju jako stabilan glas s obzirom na to da skaču po bini sve vreme.)“. – Nataša

„Muzika me je privukla, ali i mnoge druge stvari su me privukle Kpop-u, od njihovog načina oblačenja i šminkanja, do toga koliko truda ulažu da bi postigli određeni kvalitet u svojoj muzici i nastupima. Takođe imaju napredne plesne koreografije, a muzika je unikatna i kombinuju žanrove, te dobijaju zanimljiv zvuk što nije prisutno svuda“. – Ina

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.