Otkrivamo zbog čega Exit festival još uvek nije otkazan

U jeku pandemije korona virusa, svi veliki festivali na svetu su otkazani – ili pomereni za više od šest meseci.

Prvo je to učinila Coachella, koja će se sada održati u oktobru ove godine. Britanski Glastonber pomeren je za 2021. godinu. Isti je slučaj i sa festivalom Primavera u Barseloni i Sziget u Budimpešti.

Ipak, na listi pomerenih i otkazanih još uvek nije srpski festival Exit, koji se prema nezvaničnim saznanjima, neće održati kao što je planirano, od 9. do 12. jula ove godine.

Kako organizatori festivala kažu, nije problem pomeriti festival, ali da bi se to učinilo, potrebna je koordinacija sa državnim organima – odnosno, da država zabrani sva javna okupljanja u tom periodu.

Ukoliko se to ne dogodi, sudbina festivala neizvesna je – organizatori bi izgubili na milione i festival bi bio pred gašenjem.

„Za ovogodišnji Egzit sklopljeno je više stotina ugovora, kako sa izvođačima, tako i sa dobavljačima iz zemlje i sveta i da bi se mogla upotrebiti klauzula o višoj sili, da bi se raskinuli ti ugovori, pred svim zakonima – američkim, engleskim i tako dalje, mi smo se konsultovali, kako sa našom pravnom službom, tako i sa pravnom službom krovne evropske festivalske organizacije, koja je uputila preporuke festivalima da pomeraju datume tek kada njihove zemlje donesu te mere“, naveo je Dušan Kovačević, direktor Exit festivala za N1.

On dodaje da im je novac, koji inače svake godine dobijaju iz budžeta na svim nivoima, zbog epidemije sada uskraćen, a da su dobili „samo“ 35 miliona dinara koje su obavezni da vrate ako se festival ne održi.

„Ja negde želim da verujem da nijedna ozbiljna i odgovorna država ne bi dozvolila da, po rečima mnogih stručnjaka, jedan od najvažnijih brendova ove zemlje bude ugašen. Tu nije u fokusu pitanje pomoći države Egzitu, pa čak ni manifestacijama, već celokupnoj turističkoj privredi, koja našem društvu donosi milijarde evra prihoda svake godine“, kaže Kovačević.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.