Ostavi telefon kad si u društvu: Zašto je tako kul biti asocijalan?

Biti asocijalan sve više je u trendu, i ono što ćeš često videti na raznim mestima je ogromno društvo koje samo ćuti jer svako preokupiran telefonom i događajima na društvenim mrežama.

Zamisli ovo: Sa društvom si, izašli ste na omiljeno mesto, oko vas sve prijatelji iz škole, ludnica je. Tračarite, pričate, smejete se, i odjednom tajac. Sve što se čuje je nezainteresovano huktanje…

Svako od vas bulji u telefon previše je informacija na fejsu, instagramu i snapchatu, kako to sve ispratiti. Na svako pitanje dobija se nezainteresovan odgovor na koji se čeka mnogo dugo…

„Ček‘ sekund….Samo da iskuckam…Smaraš više….“. Da li je ovo najgora moguća situacija? A mi smo sve češće svedoci ovakvih pojava, jer i mi upadamo u takvu vrstu “druženja”.

Zvuči ti poznato?

Da da to zovemo kuliranje zbog ”čačkanja“ telefona. Sve to opisuje situaciju kad ignorišeš osobu koja sedi pored ili preko puta tebe, jer imaš preča posla na društvenim mrežama- jer zapostavila si virtuelni život…šta će reći što me nema u virtuelnoj zajednici.

Ukoliko nisi osetila na svojoj koži ili nisi ta što kulira okruženje zbog “obaveza” oko čačkanja telefona, sigurno si bila baš ta koju neko kulira. Najbolja, prijateljica, prijatelj, brat, sestra, porodica, svi oni trpe kuliranje ili baš oni kuliraju svoje najbliže, čudno zvuči ali ovaj fenomen sve više postaje globalan- opčinjenost smartphonovima i neprekidno buljenje u njega do iznemoglosti.

Nemoj da se brineš, nisi jedina, koliko god negirali svako od nas svesno ili nesvesno to radi.

Najgora moguća osobina

Koliko god misliš da je bezopasno što previše šesto skroluješ tvoj telefon bilo da si na Viberu, Whatsappu, Facebooku ili Instagramu, sve ovo može da bude razlog mnogih problema u vezama. Istraživanja pokazuju da su veze izložene mnogim krizama upravo zbog zavisnosti od telefona i asocijalnog ponašanja dvoje mladih ljudi.

Kad provodiš vreme sa dečkom tako što sve vreme ”visite na telefonu“, vaši prioriteti postaju drugačiji. Ispada da vam je sve preče od veze, virtuelna zajednica, kuckanje, skrolovanje sve to se stavlja ispred veze i ljubavi. Gde je odlazak u bioskop, šetnja i ostale stvari koje su nekad bile normalne?

Sve to pada u vodu jer je telefon vladar svih nas bez njega i wifi-ja nista ne funkcioniše, sve je previše dosadno- oni su prreduslov za funkcionisanje svega, koliko god to čudno zvučalo.

Izaziva konflikte

Kad dečko shvati da ga devojka kulira jer je non stop opsednuta čačkanjem telefona, eto novog povoda za svadju. Škljoca se 100 puta, kako bi izabrala jednu dobru sliku za instagram, dok je obradi, provuče kroz filtere, prodje vreme.

Dečko sedi čeka, tišina nigde povratne informacije, razgovora samo tajac. Nezadovoljstvo u vezi dovodi do sve češćih raskida, većeg stepena depresije i nezadovoljstva.

Ukoliko dečko pokaže nezadovoljstvo zbog tvog kuliranja, budi uverena da se sprema da ti da korpu jer ne može više. Niko ne voli da se oseća suvišno, pogotovo ako ti je konkurencija nečiji telefon i wi-fi signal.

Hajde da menjamo stvari!

Ukoliko ti ili tvoj partner previše pažnje posvećujete tom malom čudu zvanom- telefon, zaboravite na to. Kad si sa dečkom odloži telefon sa strane i konstatuj ga, razgovarajte, smejte se, biće vam lepše. Ne dozvolite da virtuelni svet vlada vašom vezom.

Jedino zbog čega treba da uzmeš telefon dok ste zajedno je da napraviš vaš zajednički selfi i ne, ne moraš ga odmah objaviti na društvene mreže, nek odstoji malo u telefoni, a do tad se posveti svom dragom. Značiće vam sigurno, a i oči ćete odmoriti.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.