Opasan influens influensera: Propagiraju antivakserske ideje, ali primaju vakcinu

Influenseri su javne ličnosti nove generacije, koje mnogima nisu jasne, što zbog često upitnog ponašanja na društvnenim mrežama, što zbog opasnih ideja koje neretko propagiraju. To se najbolje videlo tokom pandemije korona virusa.

Otkako su vakcine protiv korona virusa stigle u Srbiju, teško je naterati ljude da odu da je prime. Umesto da veruju stručnim ljudima i naučnicima, gotovo 50% stanovništva zemlje rešilo je da veruje „sopstvenim“ istraživanjima koje vrše na Googlu, Facebooku i Instagramu.

Nije mali broj javnih ličnosti koje ne podržavaju vakcinaciju protiv korona virusa i ne libe se da o tome pričaju. Među njima je i Zorana Jovanović Zorannah.

Influenseri nisu naučnici

Ona je svojevremeno pitala svoje pratioce da li će pristati da se vakcinišu i zašto žele ili ne žele to da urade. Kada su joj stigli odgovori, influenserka je objavila oko 50 negativnih komentara i svega jedan pozitivan.

„Uglavnom je odgovor „ne“. Sigurno oko 90 odsto. Šta mislite, koje je moje mišljenje?“, napisala je Zorannah uz smajli, aludirajući da je odgovor da ni ona neće da primi vakcinu.

Potom je na Instagram storiju poručila da zna da je ovim stavom uznemirila mnoge, pa je navela „da jedva čeka da je kontaktiraju da skine ove objave“ – dodatno produbljujući sumanute teorije zavere o izmišljenom neprijatelju koji pokušava da uništi ljudski rod.

Nakon toga je snimila i video u kojem detaljno objašnjava zbog čega neće da se vakciniše.

Pirlikom gostovanja u jednoj TV emisiji, Zorannah je takođe „podgrejavala“ teorije zavere, tvrdeći da „svako treba da ima svoje mišljenje o koronavirusu“.

„Ja mislim da svako treba da ima neko svoje mišljenje o koronavirusu, ali ja ne znam da li smem da kažem svoje jer me napadaju sa svih strana konstantno. Ja stvarno mislim da je virus nastao veštačkim putem i da je pušten, pa, sad, iz kojih razloga to ne možemo da znamo. Mislim da nije nastao na pijaci. Ne razmišljam o tome kad će sve ovo da se završi, samo neka me puste da izađem iz zemlje. Ništa mi drugo ne treba“, rekla je ona svojevremeno.

Iz zemlje je jesu pustili – sa vakcinom, naravno. Ona je na Instagramu objavila fotografije iz Pariza, pa su mnogi došli do zaključka da je navodno primila vakcinu kako bi mogla da putuje – jer u suprotnom ne bi mogla da poseti francusku prestonicu.

U ovoj evropskoj zemlji od letos je uvedena mera sa kovid propusnicama – što podrazumeva da imate potvrdu da ste vakcinisani sa obe doze vakcine protiv koronavirusa, ili da imate negativan PCR test ne stariji od tri dana. Da je ipak odlučila da se vakciniše, a ne da radi PCR testove u nedogled, dokazao je i njen video na Youtubu, jer se u jednom kadru videa jasno vidi ištampani papir, odnosno, potvrda o vakcinaciji.

Kada je objavila prve fotografije sa aerodoma, pratioci su je odmah pitali da je tačno da se vakcinisala, ali Zorannah nije odgovarala. Pitanja su sasvim na mestu, jer je pre samo nekoliko meseci bila prva u antivakserskim redovima, promovišući takve pogubne i neodgovorne stavove.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.